På Danmarks mindste efterskole er fællesskabsfølelsen stor

Tommerup

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

En ny generation har for længst taget over på Vestfyns Efterskole, men grundideen er stadig den samme. Her går boglige fag hånd i hånd med praktiske opgaver, og du kan tage fra skolen med både afgangseksamen og traktorkørekort.

Vestfyns Efterskole så sin spæde start 2. oktober 1983. Det er således 40 år siden, Poul Petersen og Ruth Poulsen grundlagde Danmarks mindste efterskole. Skolen har endnu ikke planlagt en fejring i den anledning, men det har alligevel givet Poul Petersen anledning til at kigge tilbage på den første tid.

Udgangspunktet var en bar mark på Nørremarksvej i Tommerup.

De 14 tdr. land havde de købt af en lokal landmand, og her opførte de tre små huse, som sammen med en nedlagt pavillon fra en børnehave i Veflinge og en rå landbrugshal dannede rammerne for det første elevhold, 12 piger og 12 drenge, som startede 2. oktober 1983 – altså for 40 år siden.

– Vi købte et par grise, en flok høns og lagde kartofler i jorden, så de første elever havde noget at spise. Store fire meter-tavler fik vi fra depotet på Tommerup Skole. Dem skar vi op, så vi havde flere små, og sådan klarede vi os med tavle og kridt i de første mange år, husker Poul Petersen.

– Vi havde hverken overhead-projektor, opvaskemaskine eller andre moderne hjælpemidler, siger han, der også tog sit eget værktøj med til brug i den praktiske undervisning. 

– Vi ansatte et par lærere, der brændte for at undervise og lære eleverne om den verden, de skulle ud i efter et år på vores efterskole. De skulle lære at bruge hovedet og hænderne, så de blev rustet til tilværelsen, siger Poul Petersen om tankerne bag efterskolen.

Grundprincippet er stadig det samme. Ud over de boglige fag, som ganske vist er blevet flere, efterhånden som der er kommet flere prøvefag i Folkeskolen har eleverne også praktiske opgaver, som køkkentjans, hvor de deltager i madlavningen, dyrepasning og almindelig oprydning og vedligehold af omgivelserne.

– Konceptet holder

– De mange år har vist, at konceptet med en kombination af boglig og praktisk undervisning holder. Vi sender hvert år en flok selvhjulpne og livsduelige unge mennesker videre ud i verden. Jeg har nogle dygtige lærere, der brænder for undervise. Godt nok har vi fået bedre faciliteter, end da mine forældre startede i 1983, men dagligdagen er stadig den samme. En lille skole omgivet at køer, grise, får og høns, og hvor kålene i haven står flot i rækker og kun venter på at komme ind i køkkenet, hvor vores kok sammen med eleverne frembringer de skønneste, sunde måltider hver dag, siger Marie Klit, datter af Poul Petersen og Ruth Poulsen, der i 2009 overtog ledelsen af skolen.

Skolen er også fortsat Danmarks mindste Efterskole, selv om den i dag har 40 og ikke 24 elever. Det er et spørgsmål om, hvor mange årselever, man skal have for at få støtte, forklarer Marie Klit, og det er et tal, der er steget fra 18 til nu 28.

– Vi er nødt til at sikre os, hvis nogen skulle falde fra. I år startede vi med 37, men vi har også prøvet at være 43. Der er råd til lidt sjovere ting, hvis vi lige er et par stykker mere, siger hun.

Den lille skole på landet trak

Det var netop den lille skole på landet, der trak, da Lærke Lange Jensen i 8. klasse, Cecilie Jacobsen, 9. klasse og Elisabeth Svendsgaard, der går i 10. klasse, skulle vælge, hvort de ville tilbringe deres efterskoleår.

– Når skolen ikke er så stor, skal man ikke lære så mange at kende, siger Lærke Lange Jensen, der selv er fra byen (Fredericia) og også var tiltrukket af, at der er dyr. I starten kan man godt mærke, at andetårseleverne har mere at snakke med hinanden om, men man kommer hurtigt ind i det, siger Lærke, der er faldet godt til efter blot et par måneder på skolen.

  Det bedste er fællesskabet. Vi er som en stor familie, og så er det også fedt at få lov til at være med til at passe dyrene, siger hun.

Det var også størrelsen og hestene, der tiltrak Elisabeth Svendsgaard, der kommer fra Københavns-området.

– Jeg har aldrig måttet gå til ridning. Her rider jeg hver tirsdag, siger hun.

Man betaler ikke ekstra for at ride på Vestfyns Efterskole, som det er tilfældet på visse andre skoler. Til gengæld må man deles med andre rideinteresserede om de fem heste, der er.

Jubilæumsdagen i sidste uge blev som nævnt ikke markeret.

– Vi har ikke planlagt noget, men måske gør vi det i forbindelse med gammel elevdag i forår

Del denne historie på: