DEN GODE HISTORIE
Historien bag et kaffesæt
Margit Egdal, Lokalhistorisk Arkiv, Tommerup
Et sølv kaffesæt! Man kunne spejle sig i det blanke sølv, når man skænkede af sølvkaffekanden, og når den ikke var i brug, pyntede den på buffeten sammen med sølvfadene.
Det gamle kaffesæt er en gave til Lokalhistorisk Arkiv. Normalt samler arkivet ikke på kaffesæt, men på dette er indgraveret ”Verninge Sogneraad” og ”1895 – 30 Januar – 1920”. Kaffesættet er altså et stykke lokalhistorie, og det drejer sig om en sølvbryllupsgave.
Vi kan hurtigt slå op i kirkebogen for Verninge og se, at den 30. januar 1895 blev den 30-årige Hans Christensen gift med Johanne. 25 år senere overrækker sognerådet kaffesættet til sølvbrudeparret. Det er den helt rigtige gave, moderne formgivning, og som samtidige annoncer fortæller: ”Et stilfuldt Hjem fordrer smagfulde Ting”.
Var det nemt at finde Hans Christensens bryllup, skal der adskillige opslag i folketællinger, skøde- og panteprotokoller med flere for at følge hans videre færden.
Da Hans Christensen blev opstillet som sognerådskandidat i 1917, var han gårdmand på ”Kildebjerg” på Skovsbovej 67. Han fik imidlertid lyst til at forsøge sig som købmand. Kort fortalt købte han i 1918 Søren Jensens købmandsbutik, der lå tæt ved Åsemose Bæk, Assensvej 366 i Bregnemose.
Da han holdt som købmand, flyttede han som rentier ind hos søn og svigerdatter på Nårup Møllegård. Sønnen, Hans Peter Kristensen, var født 1895 på gården i Skovsbo og døbt Kristensen med ”K”. Han var i 1919 blevet gift med Jensine. Året efter havde de købt Nårup Møllegård. Ved folketællingen 1930 levede hele familien i den gamle møllegård.
Der var på daværende tidspunkt ingen mølle ved Nårup Møllegård (på Neversvej 37). Der havde været en vindmølle fra 1866, men den var ifølge brandforsikringen brændt 22. april 1889. Efter branden blev der igen opført en hollandsk mølle, men da møllegrunden var blevet delt, lå den gamle møllegård nu for sig selv, og vindmøllen med nyt stuehus som nabo (Neversvej 43). Den ny mølle blev ifølge samme brandforsikring nedlagt 1932. Den nederste del af møllen stod dog mange år efter.
Da Hans Christensen døde 18. marts 1948, blev han indført i kirkebogen som gårdejer på Nårup Møllegård.
Så vidt det gamle kaffesæt, og hvad en indgravering kan fortælle.