Røde Kors tager fortsat imod alt tøj – når ny sorteringsordning træder i kraft
Kun to procent af det modtagne tøj sendes til forbrænding
Senest juli i år skal vi sortere vort husholdningsaffald i 10 fraktioner, en af dem bliver tekstiler, hvilket vækker bekymring hos Røde Kors Genbrug i Aarup.
– Hvis man vil genbrug af tøj, så skal man kun komme tøj med maling og tjære på i posen fra Assens Forsyning. For alt det tøj, som vil blive afleverer til Assens Forsyning, bliver brændt, siger Lise Andersen, der er butiksleder i Røde Kors butikken i Bredgade i Aarup.
– Vi tager gerne imod lagner, dynebetræk, sokker, skjorter, bukser, håndklæder, viskestykker, som er slidte og fuld af huller, for det tøj, som vi ikke kan sælge i vores butik, sender vi til vores lager i Horsens, hvor der sker endnu en sortering, som betyder, at noget af dette tøj sendes til modtagere i Afrika.
Fra det tøj, som ikke kan bruges, fjernes eventuelle knapper og lynlåse, hvorefter tøjet sendes til opkratning og bliver til twist og isoleringsmateriale. På den måde er det kun 2% af det tøj, som Røde Kors modtager, der bliver sendt til forbrænding, siger Lise Andersen.
Med andre ord, håber Lise Andersen, at de nye sorteringsregler ikke vil betyde færre gammelt og slidt tøj i Røde Kors-containerne.
– Som sagt er det kun tøj med maling og tjære, der ikke kan genbruges, siger Lise Andersen.
Omsætning på 330.000 kroner
Hun kan i øvrigt se tilbage på et godt 2022, hvor Røde Kors-butikken omsatte for ca. 330.000 kroner. Omtrent halvdelen af beløbet går til at betale husleje, vand og el samt andre driftsudgifter. Overskuddet, som således er på ca. 165.000 kroner går til at støtte personer og projekter i ind og udland.
– Mindst halvdelen af vores overskud går til lokale projekter, siger Lise Andersen.
Hun har været butiksleder siden begyndelsen i 2009 og er således personaleansvarlig for lige nu 22 frivillige. Kun ganske få er mænd, og de kører rundt og tømmer tøjcoantainerne, som er stillet op i lokalområdet. Langt de fleste frivillige er således kvinder, som sorterer tøj og andre effekter samt står for udstilling og salg af varerne.
Det er i øvrigt også muligt at aflevere tøj og andre effekter i Røde Kors-butikken.
Erfaringsmæssigt ønsker en del lokale borgere, som afleverer tøj, der har tilhørt deres afdøde far eller mor, at tøjet ikke kommer til salg i Aarupbutikken.
– Det respekterer vi selvfølgelig og vil sende det videre til Horsens med påtegning om, at det ikke må sælges på Fyn, fortæller Lise Andersen.
Aarup-butikken har åbent tirsdag til fredag klokken 10-17 samt lørdag klokken 10-13. Butikspassertjansen er delt op i toholdsskift på hhv. klokken 10-13.30 og klokken 13.30-17 og der vil altid være mindst to på hvert skift.
Selv om butikken er lukket om mandagen, møder der 3-6 frivillige ind for at sortere og måske stryge tøj og for at foretage andre praktiske gøremål.
Røde Kors i Aarup
Bestyrelse: Ulla Falkesgaard, formand. Tlf. 6443 1913, mobil 2943 7319 og mail ulla@fritid.tele.dk
Næstformand: Karl Møller Nielsen.
Kasserer: Elsebeth Wederkinck.
Kasserer: Gitte Navntoft Stentebjerg.
Sekretær: Jytte Conny Rasmussen og Lise Andersen. Suppleant: Marianne Elfvengren.
Aktiviteter
Vågentjeneste
Familier
Integration
Besøgstjeneste
Genbrug
Nørklere
Indsamling.
Røde Kors Butik
Bredgade 26, Aarup
Tlf. 2936 3028
Tilknyttede tøjcontainere ved
Hotel Aarup Kro
Rema 1000 Aarup
Coop 365 Aarup
Retro Købmanden i Grønnemose
Frøbjerg-Orte Friskole
Det bruges pengene til lokalt
Julekurve
Børns ophold på feriekoloni
Familiers ophold på feriekoloni
Børn på fastelavnsophold
Ensomme på juleophold
Tøj, fodtøj, cykel og penge til fødselsdagsgaver
til skolebørn