Den gode historie
Tommerup
10. maj 2021
Fra de lokalhistoriske arkiver
Den jyske hingst fra Tommerup
I 1958 kom et hingsteføl til verden hos forpagter Holger Madsen på Tommerup Højskole. Føllet fik navnet ”Høj”. Holger Madsen arbejdede med opdræt af jyske heste, og ”Høj” viste sig at være et prægtigt føl. Intet mindre end en præmiehingst. Hvert år stod ”Høj” på fløjen på Det Fynske Fællesskue, og Holger Madsen fik den ene ærespræmie efter den anden med hjem til Tommerup.
Samtidig havde billedhuggeren Helen Schou fået til opgave at skabe ”den jyske hingst”, der skulle opstilles i Randers. Hun fik øje på hingsten fra Tommerup, og i 1962 fik hun sin mand, Holger Schou fra Schous Fabrikker, til at købe hingsten, så den kunne stå model for hende.
Hingsten forsatte sin sejrsgang på dyrskuerne. I 1963 fik den Sjællandspræmie på Bellahøjskuet, hvor billedet er taget. Ved samme lejlighed udtalte Chr. Hansen fra Jysk Hesteavlsforening, at ”Høj” havde det hele, rene skære faste, føre lemmer med prima bevægelser, glimrende haseaktion og fornemt samspil i bevægelserne. I øvrigt vejede ”Høj” lige ved to ton.
”Jeg har haft en pragtfuld jysk hingst gående på vores gård” udtalte Helen Schou, da hun efter otte års arbejde overgav skulpturen til bronzestøber Herman Noack i Berlin. Desværre var ”Høj” død af kolik, men skulpturen blev færdig og afsløret i Randers 22. nov. 1969. I sit bronzevælde var hingsten dobbelt så stor som sit forlæg fra Tommerup. 5 m høj og med en vægt på 4 tons. Den var og er et stærkt symbol på styrke, kraft og ro. Randers fik verdens største hesteskulptur.