Den gode historie

Verninge

Margit Egdal, Lokalhistorisk Arkiv, Tommerup

Verninge Central på Odensevej 1

I sommeren 1889 blev en af Fyns tidligste telefoncentraler oprettet i Verninge. Til en begyndelse var der to abonnenter. Centralen fik nr. 1, købmand Henssel nr. 2. Læge Hansen fik nr. 14 i 1896. Apoteket fik nr. 16 i 1897, samme år fik Lundegård nr. 17 og så fremdeles.  

Skomager Søren Buch blev den første centralbestyrer, bogstavelig talt en ”central” person i byen. Ved hans 25 års jubilæum samlede abonnenterne ind til en særlig gave, en sofa med sølvplade på, og der var stor opmærksomhed omkring jubilæet. 

På billedet ser vi lige ind i stuen til Søren Buchs hustru, Kirsten. Hun er oppe i halvfemserne og sidder med strikketøjet, man sad jo ikke ubeskæftiget hen. Det store spisebord fortæller også en historie, her kunne børnebørnene lege og spille matador med Kirsten. Det er et billede taget lige ud af dagligdagen, og netop sådanne billeder eftersøger vi i Lokalhistorisk Arkiv. Vi vil meget gerne have lov til at scanne eller affotografere billeder af Verningeboere og deres virke. Tag dit fotoalbum med til arkivet – man skal ikke tage billederne ud af sit album, vi scanner nemt. 

Så kan man også få sine billeder med hjem med det samme. Vil man bidrage til vores fælles historie, kan man kontakte arkivet mandag formiddag på tlf. 64 75 13 00 eller undertegnede på tlf. 64 87 14 23. Vi kommer også gerne ud. 

Søren Buch var centralbestyrer til sin død i 1929, derefter blev hustruen Kirsten centralbestyrerske. Efter Sørens død flyttede søn og svigerdatter, Kristian og Mary Buch, ind i ejendommen på Odensevej, hvor Kristian fortsatte som skomager, senere overtog han også hvervet som centralbestyrer. 

Kirsten gik i en alder af 97 år bort i 1960. Og telefoncentralen – den blev automatiseret 28. februar 1967.

Del denne historie på: