UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

En bagerforretning i Kindhestegade!

Ja, hvorfor ikke. Der var jo op til flere forretninger og virksomheder i Kindhestegade i Assens for år tilbage, så det var vel ikke den store overraskelse, da bagermester Peder Rasmussen Askholm i gadens nummer 17 – hjørneejendommen Kindhestegade – Kattesundet – åbnede et bageri og samtidig havde forretning. 

Kindhestegade var jo tidligere en ”levende” gade, og blandt forretninger og virksomheder kan man da hurtigt nævne følgende: En slagterforretning, byens brugsforening lå her, en fotoforretning, et vaskeri, ligesom byens bogtrykkeri, Ravnø’s Bogtrykkeri, der også hver uge udgav den kendte avis ”Assens-Posten” til byens borgere, havde sit domicil her. Og for at blive i den skrivende verden havde det dengang levende dagblad ”Assens Socialdemokrat” også sin bopæl og skrivende chefredaktør Kaj Sørensen bosat i Kindhestegade.  

Men tilbage til bagermester Peder Rasmussen Askholm, der var født i ”Selleshavehus” i Orte Sogn, og var gift med Caroline Jørgensen. Om det var svært at drive bagerforretning i Assens den gang, skal jeg ikke kunne sige, men Peder Rasmussen Askholm forlod senere forretningseventyret, og blev fra 1914 til 1918 bestyrer af Assens Fattiggård – der jo lå i Ramsherred 24. Assens Fattiggård blev nedlagt som fattiggård ved indførelsen af socialreformen i 1933. Derefter blev den brugt til blandt andet Svendehjem for rejsende håndværkere, som der blandt andet blev skrevet om på denne plads i sidste uges avis.

Men tilbage til Kindhestegade i Assens, som i dag for øvrigt er tom for butikker, som det også er sket for mange andre gader i byer i lille Danmark.

Men det er vel rigtigt, at en kindhest betyder en lussing – det er meget mere tvivlsomt, hvad Kindhestegade betyder! I gamle bøger kan man læse, at Kindhestegade formentlig betyder blæsebælgstræde. Ak ja, så må den skrivende indrømme, at Kindhestegade da lyder bedre, og så er der jo forøvrigt ikke mange gader i lille Danmark der hedder Kindhestegade, fortæller Biblioteksvagten.

Del denne historie på: