Dengang en dåd blev belønnet med 3 kroner og en smed bankede 20 bøller

Tommerup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Årsskrift 2024 for Tommerup, Broholm, Brylle og Verninge er netop udsendt

Lokalhistoriske Arkiv og Forening Tommerup har netop udsendt sit årsskrift 2024 med en skønsom blanding af nyskrevne artikler, genoptryk, fotos og andre illustrationer. 

Belønning på 3 kroner

Pensioneret overportør ved Tommerup Station, Johan Petersen opdagede 30. december 1935 et skinnebrud, som han indberettede, og således blev en togafsporing – med mulige dødsfald til følge – afværget. 

En dåd, som DSB besluttede at belønne med tre kroner og personligt fremmøde af selveste generaldirektør Peter Knutzon. 

Selv om pengenes værdi var større i 1935 svarer 3 kroner dog ikke til mere end 127,33 kroner iflg. Oldmoney.dk. 

Det syntes Fyens Stiftstidende var en latterlig lav belønning – avisen udloddede selv 10 kroner for at løse søndagskrydsord. 

Også Berlingske Tidende hånede DSB, og satirikeren Viggo Barfoed lavede et digt, hvor sidste vers lød: 

Mangen en Kind paa Stationen er vaad.

Man Stundens Højtid fornemmer: 

”Hr. Overportør! Tak for Deres Daad, 

Kan De gi’ igen på en femmer”.

DSB undskyldte sig med, at reglementet ikke muliggjorde en højere belønning. 

Ikke, at det fik DSB til at ændre reglementet. Så da ekstraarbejder E. Mortensen, Tommerup årets efter opdagede et brud på skinnerne i Assens, fik også han kun 3 kroner i belønning. Og endnu engang blev DSB hængt til tørre i medierne. 

Det er Margit Egdal, som har skrevet denne ”man-tror-det-er-løgn-historie”. 

Bøller fik bøllebank

En anden lige så bemærkelsesværdig historie er Flemming Olsens genfortælling af en begivenhed nævnt i Frederik Hjorts bog ”Fra Brændeåens inderste kilder” fra 1929. 

I 1909 skulle jernbanen over Fyn opgraderes til en dobbeltsporet jernbane. 

Tommerup blev centrum for denne enorme anlægsopgave. En myndighed i København så dette som chancen for at slippe af med en flok arbejdssky og kriminelle personer. Så 35 mænd fik en enkeltbillet til Tommerup og blev anvist arbejde ved banen. Men det holdt kun kort, så blev de fyret på grund af arbejdsvægring. 

Uheldigvis blev gruppen af arbejdssky banditter – eller bøller, som de blev kaldt – boende på egnen, og de blev en pestilens for lokalbefolkningen, som oplevede tyveringer, røverier og trusler. 

Det endte da 20 bøller i købmand Spohrs restauration (som senere blev til Tommerup Kro) kom op at toppes med en tysk smed, som boede i Frøbjerg. 

Han barrikaderede sig bag disken i skænkestuen og kylede fyldte ølflasker i hovedet på de fremstormende bøller – og det var han god til – for efter få minutter fik han nedkæmpet banden, som flygtede, nogle med så alvorlige skader, at de var tvunget til at blive i deres logi, mens de fleste, syntes de havde fået nok af Tommerup St. 

Da slaget var overstået kunne kroejeren konstatere, at det havde kostet ham tre kasser øl, hvor mange styk, der dengang var i en kasse, melder historien ikke noget om. 

Medlemmer af Lokalhistorisk Arkiv og Forening Tommerup får årsskriftet gratis i kraft af medlemskabet. Andre kan købe det i arkivet, som holder til i den tidligere rytterskole i Brylle, Ryttergade 3 og holder åbent hver mandag klokken 9-12 og første lørdag i måneden klokken 10-12. 

Del denne historie på: