Her kan du snuppe en nat med garanti for fred og ro

Magtenbølle

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Der er mange aktiviteter omkring Enggården i Magtenbølle. Den seneste er et shelter, som snart kan bookes til overnatning i det fri.

Jørgen Bjerring har en drøm. En drøm om mere sammenhæng i naturen, om at kunne komme fra A til B og videre til C ad vandre- og cykelstier.

– Forestil dig en akse fra Tusindårsskoven i Odense via friluftsbadet i Bolbro og Elmelundskoven og Hesbjerg til Vissenbjergbakkerne og videre til Brænde Ådal. Så ligger det her godt.

Med “det her” mener Jørgen Bjerring det shelter, han er næsten færdig med at opføre på en bakketop 300 meter fra Enggården i Magtenbølle, hvor han bor.

Man kunne synes, han var lidt på forkant med udviklingen.

– Det kan du godt sige, men ideen er at se, hvad der sker. Det er lidt væk fra alfarvej. Jeg ville gerne have haft det tættere på faciliteterne (toilet og bademulighed red.) men jeg har en svigersøn, der er outdoor-freak, som talte varmt for at det skulle ligge her på bakketoppen og ikke ved gården. 

Du kan kalde det langsigtet, men det er også et her og nu-eksperiment, lad os se, hvor mange der dukker op, og hvis det går, som jeg drømmer om, så står det her shelter godt, siger Jørgen Bjerring.

Og lidt optimisme er der måske grund til. Jørgen Bjerring nævner selv, at Nordea Fonden har givet 50 mio kroner til et sammenhængende stistystem i Danmark, som Miljøministeriet har spyttet lige så mange penge i, og Friluftsrådet har bidraget til med 30 mio. kroner. Måske kommer nogle af de penge også denne del af Fyn til gode.

Enggården har også på opfordring etableret en camperplads på Toften foran gården. Den har nu eksisteret i en halv snes år, og selv om Magtenbølle kræver en omvej, ja så er der ganske mange, der finder frem til den.

Overnat for en 50’er

Shelteret kan, når det er færdigt, lejes for 50 kroner pr. overnattende person blandt andet via hjemmesiderne udinaturen.dk og bookenshelter.dk.

Da Folkebladet var på besøg manglede endnu den sidste finish som græssåning på taget, indvendig behandling med linolie og færdiggørelse af hæve-sænkebordet inde i shelteret, der fungerer som både gulv/soveplads, og når det er hævet som bord, man kan sidde ved. Der er gode chancer for, at det står helt færdigt, når du læser dette.

Fra shelteret er der en flot  udsigt ned over bakken mode Magtenbølle, og er man heldig, som vi var, kommer der et par dådyr på besøg i ny og næ. En nat her må være garanti for en nat kun omgivet af de lyde, som naturen bidrager med. Og kommer man til fods, kan man overveje at forsætte turen ad den gamle kirkesti mod Vissenbjerg, hvoraf en del også ligger på Enggårdens jord.

Shelteret vil også blive forsynet med bålplads og regnvandsopsamling.

Projekt shelter er via foreningen Sulelængens Venner støttet af Assens Kommunes borgerpulje til stier og friluftsfaciliteter.

– Simpelt byggeri – men ikke en simpel sag

Hvis man tror, at man bare kan bygge et shelter uden at spørge om lov, så er svaret nej. Når det sker på en bakketop i Magtenbølle, så kræver det ikke bare byggetilladelse men også landzonetilladelse, og det er ikke for lægfolk, kan Jørgen Bjerring konstatere. Faktisk er byggetilladelsen først kommet i hus for ganske nylig, efter han var godt i gang med byggeriet.

– Jeg havde glemt, at jeg ikke havde fået den, siger han efter en lang sagsgang, der begyndte i marts.

Undervejs skulle han udfylde omfangsrige skemaer, der i nogle tilfælde krævede en fagmands viden. For eksempel var det ikke muligt at sige, at det var et shelter, man ønskede at opføre, så Jørgen Bjerring valgte kategorien “simpelt byggeri” – men det har mildest talt ikke været nogen simpel sag, bemærker han.

– Jeg drømte oprindelig om, at det skulle stå færdigt i maj, siger Jørgen Bjerring om shelteret. Men i maj, et par måneder efter, ansøgningen var sendt afsted, blev han gjort opmærksom på et mangelbrev han ikke havde reageret på. I dette mangelbrev blev der samtidig gjort opmærksom på, at byggeriet krævede landzonetilladelse, og at denne i øjeblikket havde en sagsbehandlingstid på 2-3 måneder.

Blandt andet skulle Jørgen Bjerring forholde sig til indplacering i korrekt konstruktionsklasse og brandklasse og afgive erklæring om, “hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet byggearbejdet er omfattet af”. De forskellige punkter var ganske vist suppleret med lidt vejledning, men det lykkedes ikke Jørgen Bjerring selv at svare på mangelbrevet, og i afmagt, som han siger, skrev han derfor til borgmester Søren Steen Andersen og kommunaldirektør Finn G. Johansen. Det hjalp.

– Et par timer efter blev jeg ringet op af chefen for Plan og Byg og inviteret til Assens 5. juni, fortæller han. Her skulle han bare bidrage med sit MitId login, herefter var sagen klaret på kort tid, og to dage efter, havde kommunen givet landzonetilladelse. Den skulle dog først i høring i fire uger, før den var gældende, det skulle den så være 5. juli. Måske er der kommet en sommerferie i vejen, siden byggetilladelsen først blev meddelt 26. juli.

Del denne historie på: