Efter Augustoprøret var intet længere som før!

UGENS KLUMME

Af Helge Desler

Det kom til omfattende strejker og gadekampe mod besættelsesmagten, da indbyggerne i de fynske byer i august 1943 – for 81 år siden – gjorde oprør. Urolighederne spredte sig og førte til, at den danske samarbejdspolitik brød sammen den 29. august. Lukkede butikker, strejkende offentlige ansatte, voldelige sammenstød med tyske soldater og ophidsede folk i gaderne.

Den folkelige opstand er siden blevet kaldt Augustoprøret, og fik den tyske besættelsesmagt til at stramme grebet om Danmark.

Den krævede undtagelsestilstand med blandt andet indførelse af dødsstraf for sabotage, udgangsforbud og indskrænkelse af forsamlingsfriheden. Det nægtede den danske regering, der derfor trådte tilbage.

Det førte til, at besættelsesmagten indførte militær undtagelsestilstand i Danmark, og danskerne gik nu en mere voldelig og uforudsigelig tid i møde. Modstandskampen og sabotageaktionerne tog til, og tyskerne svarede igen med tortur, clearingdrab og terroraktioner.

Samarbejdspolitikkens sammenbrud førte også til en anden af besættelsestidens skelsættende begivenheder – nemlig aktionen mod de danske jøder i oktober 1943.

De storpolitiske begivenheder påvirkede stemningen i Danmark. Overalt i landet bredte sig en – skulle det vise sig – fejlagtig opfattelses af, at krigen snart ville være slut, og opfattelsen nærede den danske befolknings lyst til at byde besættelsesmagten trods. 

Sabotageaktiviteten steg kraftig i juli måned. Målene var virksomheder, der arbejdede for eller leverede til besættelsesmagten, men i større omfang også jernbanerne, når togene kørte med forsyninger til Tyskland. Sabotageaktioner i flere større provinsbyer, med Odense og Esbjerg som de mest påvirkede, affødte lokale tyske krav om udgangsforbud, som efterfølgende førte til strejker og gadeuroligheder med danskere i klammeri med tyske værnemagtssoldater.

I samtiden blev 29. august af modstandsbevægelsen hyldet som en stor sejr for modstandssynspunkterne. Politikerne så derimod begivenhederne, der førte til regeringens afgang, som resultatet af en farlig eventyrpolitik drevet frem af antidemokratiske og systemnedbrydende kræfter, der i sidste ende kunne føre til en ultimativ ulykke for mand og folk.

Helge Desler

Del denne historie på: