Frøbjerg Festspil i 40 år

Frøbjerg

Af Hans Walmar, Lokalhistoriker

Det er nu over 40 år siden, at der blev nedsat en arbejdsgruppe med folk fra Aarup Kommunes kulturudvalg, Kerte Amatørscene, Vagn Madsen og Kirsten Andersen fra Frøbjerg Beboerforening, folk fra lokalarkiver og turistforeninger m.fl., der skulle finde fem til et årligt tilbagevendende skuespil på Frøbjerg. 

Idé fra Gelsted Skole

Allerede inden da var ideen blevet drøftet i en historietime med elever fra Gelsted Skole, der havde set en tegnefilm om vikingetiden. Det var i vinteren 1982-1983. I den film sås vikinger på en skrånende sti, der lignede vejen op til festpladsen på Frøbjerg. 

Debatten efter filmen rejste flere spørgsmål: Hvorfor skete der ikke længere hvert år noget spændende på Frøbjerg? Kunne der gøres noget ved det? Og hvem skulle gøre det. 

Ideen blev forelagt i Aarup Kommunes kulturudvalg og for medlemmer af Kerte Amatørscene, og det førte videre til en debataften i oktober 1983 på Orteskolen for mange interesserede. I 1984 blev der nedsat en arbejdsgruppe, og den tog kontakt med Erik Bent Svendlund som sagkyndig teatermedarbejder. 

Gang i arbejdet 

Han fik forelagt et gammelt skuespil fra Odense Teater, ”Røverne fra Vissenbjerg”, og det bearbejdede han og fik sat musik til. I november samme år blev der nedsat en egentlig bestyrelse med Chresten Madsen som formand, og året efter kom der økonomisk støttetilsagn fra de tre højfynske kommuner. Men den første forestilling blev først vist i august 1986. Bestyrelsen ville være sikker på, at alt var godt og grundigt gennemarbejdet. Ca. 5.000 tilskuere kom til den første forestilling, og arbejdet fortsatte.

Vagabonder finansierer forsamlingshuskøb 

Et absolut højdepunkt i Frøbjerg Festspils lange succeshistorie var forestillingen ”Vagabonderne på Bakkegården” i 1997. Den blev en bragende succes, og der kom knap 32.000 tilskuere, hvilket er rekorden. Forestillingerne frem til og med 2008 var alle uden den flotte ”amfiscene” fra 2009, der løb op i ca. 2 mio. kr.

Den forestilling gav så stort et overskud, at foreningen kunne købe Frøbjerg Samlingshus, der senere er blevet moderniseret og har fået mødesal, systue og værksteder. 

De senere år 

Frøbjerg Festspil har haft flere knopskydninger, fx Frøbjerg-koret og teaterskolen, og mange talenter har brugt Frøbjerg Festspil som springbræt til en videre karriere inden for musik og teater. 

Der har været mange højdepunkter i årenes løb, og et af dem var Allan Kirkebæk Jensens rolle som ”Tusindfryd” i ”Midt om Natten”, der blev vist i august 2021. Han formåede at gøre rollen som den ”genopstandne Tusindfryd” til et særdeles underholdende indslag. Den forestilling skulle egentlig have rullet over scenen året før, men coronaen lavede benspænd. 

Veteranerne 

Mange frivillige holder år efter år gang i hjulene, og en hel hær af veteraner har været med i imponerende 35-40 år. Vi skylder dem alle en stor tak. 

Den allerbedste tak vil være at komme ud og se forestillingen ”Hair” her i august. Så kig ind på www.frobjerg.dk 

Læs mere

Det var en meget kort version om Frøbjerg Festspil, men der kan læses mere i bogen ”5560-fortællinger fra land og by”, hvor en længere historie er med frem til side 60. I bogen er der omtale af alle formændene, instruktørerne, markante skuespillere og veteraner, scenografer, musikere dirigenter og mange flere aktive. 

Del denne historie på: