Fysioterapeuten kommer tættere på dig

Brylle

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Tommerup Fysioterapi og Osteopati har indgået samarbejde med Rytterskolen i Brylle om træning i lokalområdet. Seks seniorer mødes hver mandag til funktionel træning.

– Sid på kanten af stolen, læn jer tilbage til I lige nøjagtig rører ved ryglænet og kom så frem igen.

Der er gang i opvarmningen i Rytterskolen i Brylle. Seks kvinder og undertegnede følger instrukserne fra James Nielsen det bedste, vi kan. Bagefter får også lår og baller, skuldre, nakke o.s.v. en tur.

Vi er til “funktionel træning for seniorer”, et forholdsvis nyt tiltag fra Tommerup Fysioterapi, hvor de tager ud i lokalsamfundet og møder folk, der hvor de er. Det giver mulighed for dem, der ikke har bil, for at være med og er, som James Nielsen nævner det, også et lidt grønnere tiltag, fordi deltagerne så sparer en køretur.

Ud over opvarmningen står den på styrke- og balanceøvelser denne mandag gennemført som cirkeltræning, 45 sekunders arbejde og 30 sekunders pause. Gentag og videre til næste øvelse.

• Tanken med det er at gøre det til noget, du kan bruge i hverdagen, forebyggende, vedligeholdende og styrkende træning, forklarer James Nielsen, der kører holdet på anden sæson.

Der er lige nu seks kvinder på holdet, den syvende har måttet melde fra på grund af en brækket arm. En enkelt mand har været med en enkelt gang, mere blev det ikke til. Som til meget andet er mænd også her sværere at lokke med.

• Vi har ellers prøvet at stå ude foran, siger en af deltagerne og vrikker lidt med bagdelen, – men det virkede ikke.

• Det er vi da også for gamle til, siger en anden.

Stemningen er let og drillende. Deltagerne kender hinanden godt. De fleste har boet i Brylle i mange år.

• På nær én er vi alle blevet alene, fortæller Sonja Krog, der selv mistede sin mand for halvandet år siden og også derfor er glad for at komme på holdet.

Plads til snak

Inden de skilles lover én at tage kaffe og brød med til næste gang, så de kan afslutte med en god snak. Der er aftale med Rytterskolen om, at det er ok at lave kaffe og nyde den der.

• Der er et godt sammenhold, hvis de fik lov, snakkede de hellere end at træne, siger James Nielsen, der er helt med på, at det også er en del af motivationen for at komme, fordi han har med en aldersgruppe at gøre, hvor mange kan komme til at føle sig ensomme.

Men træning først, og det må gerne være lidt hårdt, give sved på panden og trang til en tår af vandflasken. Han er hele tiden opmærksom på deltagernes eventuelle begrænsninger og giver gerne en støttende hånd eller bare et prik med fingeren i balanceøvelserne, hvor deltagerne for eksempel skal gå på en lige linje på tværs af træningslokalet.

• Jeg lægger stor vægt på at træne de muskler, de har mest brug for i dagligdagen. En basal ting som at kunne komme op fra gulvet for eksempel. De hader det, men det er nødvendigt, og de kan nu, og det er rart for dem at vide og være tryg i, at det kan de godt, siger han.

Det koster 400 kroner om måneden at være med på holdet. James Nielsen er med på, at det afholder nogle.

• Men vi kan ikke gøre det billigere, siger han. Til gengæld får deltagerne professionel træning og sparring, og han giver også gerne et par gode råd med på vejen, til en af deltagerne, der har en hævet ankel efter et fald eller andre skavanker, der måtte vise sig under træningen.

Der er plads til yderligere tre-fire på holdet. Alle, der har lyst, kan melde sig.

• Vi justerer efter deltagerne. Man kan bare komme, så finder vi en pris – også hvis det er midt på måneden, og kommer der flere, er vi åbne for et hold mere, siger James Nielsen, der håber, at flere mænd får lyst til at melde sig. Det handler nogle gange bare om at komme ud ad døren og skabe nye vaner, påpeger han.

• Der er også mulighed for at lave andre hold i lokalområdet. Det kunne være for børn, for gravide  eller andet, siger han.

Træningen denne mandag afsluttes med udstrækning. Bagefter går snakken.

• Vi går her på andet år, og jeg kan godt mærke, at jeg får noget ud af det. Både fysisk og mentalt. Det betyder også noget, at det er en med forstand på det, der kører det, og at man kan få en finger til støtte, hvis der er brug for det, siger Jytte Rahn, mens hun pakker sine ting sammen.

• Jeg har før gået til yoga på skolen, men det flyttede til Fyrtårnet (i Tommerup St. red.) Her kan jeg gå til på 10 minutter, fortæller Sonja Krog.

Del denne historie på: