Ny musikskoleleder spænder over fællesskab og soloundervisning
Troels Aarøe Nissen tager over den 1. maj
”Man må krybe før man kan gå” lyder et gammelt ordsprog eller som en musiklærer ville sige det ”Man skal kunne spille nogenlunde på violin, inden man bliver medlem af et symfoniorkester”.
Det var også mantraet i Assens Musikskole, indtil skolen for tre-fire år siden tog initiativ til Phil Good Orchestra, hvor eleverne blev en del af symfoniorkestret fra dag 1 og så hen ad vejen lærte at spille.
– Det solgte vi på fællesskabet, mens musikken kom dernæst, fortæller musikskolens souschef Troels Aarøe Nissen om Phil Good, som blev og er en kæmpesucces.
Så stor, at Assens Musikskole også vil lade princippet være gældende ved den rytmiske musik.
– Her har det også været sådan, at man skal kunne spille på et vist niveau, inden man kom med i et band, fortæller Troels, der til 1. maj kan droppe ”sous” og nøjes med chef. Han tager nemlig over efter Niels Taastrup, der går på pension.
Ansat siden 2013
Troels ved, hvad han går ind til som musikskoleleder, for han fik sin første løncheck fra skolen tilbage i 2013, for fem år senere at kunne kalde sig souschef.
Det har været år med udfordringer, som coronaen. Den fik Assens Musikskole ganske vist tacklet på den helt rigtige måde.
– Vi fik lov til at sænke deltagerbetalingen på undervisningen til det halve. Det var ud fra devisen, at man får det samme i kassen, hvis en halvering af prisen betyder en fordobling af deltagerantallet.
Og sådan gik det.
Og sådan går det fortsat – kan man sige.
– Vi havde sidste år det højeste deltagertal i otte år.
Det skyldes phil good, men ikke kun elever, som tænder på fællesskab.
Interessen for at gå til soloundervisning er også stigende, og det handler ikke så meget om samvær, som at dygtiggøre sig – hvor alfa og omega er at gøre sig umage. Det fortæller Troels.
Børn med ondt i livet
Mens han kan sætte deltagertallet til såvel soloundervisning som phil good ind i et regneark og lade tallene fortælle om succes eller fiasko, gælder det ikke indsatsen overfor børn, der mistrives.
– Det hører også til vores virke at hjælpe børn og unge, som har ondt i livet. Og det lykkes vi faktisk med siger Troels.
Hermed være antydet, at Troels som leder har mange fokuspunkter: det musikalske på begynder til eliteniveau, det pædagogiske, det strategiske, personalet og økonomien. Og det stopper ikke her.
– Vi har som musikskole berøringsflader til bylivet, kulturen, skolerne og dagtilbuddene, siger Troels, som har erfaring med det meste.
– Nyt bliver at jeg skal have kontakten opadtil til det politiske niveau og til forvaltningen, siger Troels.
Sømandstøj
Ved udvalgte lejligheder har Troels iført sømandstøj dirigeret et musikskoleorkester, for – og det giver vel sig selv – Troels har også musikalske færdigheder på højt niveau.
Han begyndte at spille klaver og trommer som barn og tændte både på klassisk og rytmisk musik. Så han har spillet i bands og i Sønderjyllands Amatørsymfoniorkester. Og som musikforbruger er han glad for Strib Vinterfestival, koncerter i Tobaksgaarden, hvor Musikskolen i øvrigt har hovedsæde, musikalske oplevelser sammen med sin hustru, der kan spille på klaver, som den ældste datter på ni også gør.
Troels musiksmag spænder over jazz, rock, folk og klassisk musik, men han stiller et krav.
– Jeg skal kunne se intentionen i musikken.
Blå bog
Troels Aarøe Nissen er 41 år og bor i Strib sammen med kone og parrets to døtre på 9 og 4 år.
Han stammer fra Sønderborg. Læste musikvidenskab med erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet (2005).
Sideløbende med jobbet som souschef tog han en diplomuddannelse i offentlig ledelse.
Før ansættelsen i Assens Musikskole har Troels været projektleder for symfoniorkestre og børnekultur i Aarhus.