Arkitekterne er valgt: Sådan skal kyst- og lystfiskercentret se ud

Assens

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Blandt fire forslag blev arkitektfirmaet 3XN’s valgt som det bedste og et markant vartegn på havnen i Assens.

Dommerkomiteen har gennemgået forslag fra fire udvalgte arkitektfirmaer, der har givet hver deres bud på, hvordan det kommende Kyst- og Lystfiskercenter på havnen i Assens skal se ud. Vinderen blev det internationale arkitektfirma 3XN A/S.

– Det valgte projekt giver det nationale center en stærk arkitektonisk rammee for sit arbejde med vigtig og spændende formidling af viden om vand. Med det valgte forslag får Assens et vartegn, der kommer til at løfte byen og gøre havneområdet endnu mere attraktivt, siger borgester Søren Steen Andersen, der er formand for bedømmelskomiteen, i en pressemeddelelse.

Med sin ovale form, 700 kvadratmeter fordelt på to etager og en udstillings- og udsigtsplatform på toppen kommer den til at dominere på midtermolen, hvor det røde pakhus før var det, man fik øje på.

Det hed sig egentlig, at pakhuset skulle integreres i centret, i bedømmelseskomiteens udtalelse hedder det nu at de unikke og genkendelige bygning “både spiller sammen med pakhuset og det omgivende havne- og bymiljøs mangfoldige udtryk og samtidig har sin egen tydelige identitet”.

– For os har det været vigtigt at designe en bygning, som på en og samme tid er enkel og legende i sit design, som passer ind i omgivelserne og er varm, velkommende, legende og oplevelsesrig, siger seniorpartner i 3XN Jan Ammundsen blandt andet.

Man kommer ikke bare til at orientere sig om livet i vandet inde i centret, der bliver også mulighed for at studere det på nært hold, idet der etableres et stenrev med store sten og en rampe fra midtermolen og derned, så det bliver tilgængeligt for de besøgende.

15 teams havde meldt sig til prækvalifikation, heraf blev fire udvalgt. De øvrige, der var med i slutspurten var arkitektfirmaerne Kjaer og Richter, BIG – Bjarke Engels Group og Lundgaard & Tranberg.

FAKTA

– På finansloven i 2018 blev der afsat 32 mio. kroner til den nationale strategi for kyst- og lystfiskeri.

– Assens Kommune er tovholder på at føre strategien ud i virkeligheden.

– Af de 32 mio. er 22 mio. kroner øremærket til Kyst- og Lystfiskercentret.

– Centret beløber sig til 70-75 mio. kroner plus diverse følgeinvesteringer og udgifter, der allerede er afholdt.

– Assens Kommune para selv afsat 15 mio. Kroner til opførelsen af centret. Herudover bidrager A.P. Møller og Hustru

Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål med 25 mio. kroner og Nordea Fonden med 19 mio. kroner.

Del denne historie på: