Når mændene samles til klipfisk, har kvinderne kun adgang til køkkenet

Andebølle

2. marts 2022

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

I erkendelse af den umulige opgave de havde sat sig for, måtte Foreningen til Klipfiskens Udryddelse skifte navn til Andebølle Klipfiskelaug. Fredag spises der klipfisk på 20. år.

Der skulle ske lidt i Andebølle, var der nogle, der syntes dengang for 20 år siden, da Foreningen til Klipfiskens Udryddelse så dagens lys.

Siden har foreningens støt stigende medlemsskare mødtes til spisning og hvad dermed følger to gange årligt – i marts og oktober – og da det ikke rigtig har ladet sig gøre at udrydde den salte og tørrede fisk, har foreningen undervejs skiftet navn til Andebølle Klipfiskelaug.

Lauget tæller efterhånden 400 medlemmer, der kommer fra nær og fjern for at nyde den særegne spise i festligt lag sammen med et halvt hundrede andre mænd. For noget, der ikke har ændret sig med tiden er, at kun mænd har adgang.

Ja, det vil sige, at siden de begyndte at lave maden selv, har de gode herrer måttet sande, at et par kvinder til hjælp i køkkenet og til servering ikke var at foragte.

Normalt går grænsen ved 50 deltagere, men i anledning af jubilæet, lukkes der lidt flere ind.

– Der kommer 65, vi har sagt nej til mange, og fem-seks stykker er på venteliste, fortæller Finn Pedersen, der er næstformand og som selv har været med de seneste 16-17 år.

Det er ikke udsædvanligt, at deltagerne kommer langvejs fra.

– Det starter med, at de kommer med, fordi de har noget familie her, og så bliver de ved, siger Finn Pedersen, der har noteret deltagelse fra både Sjælland, Esbjerg, Aarhus og Odense, foruden naturligvis nærområdet.

En halv dag i køkkenet

De første år kom maden færdigtilberedt fra en kro, men det blev efterhånden for dyrt, så nu nøjes man med at hente klipfisken i Odense. Tilberedningen begynder dagen før, når fisken skal udvandes.

– Til jubilæet har vi 26 kilo, vi skal have tilberedt. Vi starter ved middagstid, siger Finn Pedersen og fortæller, at klipfisken serveres med en god, stærk sennepssovs, revne gulerødder, peberrod og kartofler. Med til ritualet hører også, at der senere serveres gammel ost – det skal være gamle Ole, og den skal være så stærk som muligt. Og så skal der selvfølgelig også noget til at skylle hele herligheden ned med.

Med tiden er der kommet nye medlemmer, der ikke har været meget for den stærke ost, så modvilligt er forenigen gået med til, at de ved anden servering også tilbydes rullepølse.

Alternativ til at drikke – luk munden

– Nogle har ikke villet være med, fordi de tror, at der bliver drukket så meget, men man kan jo bare lukke munden, foreslår næstformanden. Der selv deltager i den første spisning hvert år. Hver gang er der 12-14 nye med, og de skal optages ved et indvielseritual – hvad det indebærer er en hemmelighed.

– Men vi vil jo gerne have, at folk er ens udstyret, så vi prøver at sælge en skjorte, lyder det lidt kryptisk fra Finn Pedersen.

De, der har været heldigt at få billet til jubilæumsfesten fredag, kan også se frem til et par underholdende indslag. Hvad det nærmere går ud på, har vi heller ikke fået lov at røbe her, men der er vist nok noget musik indblandet.

Arrangementet begynder i øvrigt klokken 18 med generalforsamling og optagelse af de nye medlemmer, og herunder midnat serveres der kaffe og lagkage.

Inden da bliver der tid til lidt spil.

– Vi rafler, spiller løgn eller finder andre måder at genere hinanden på, fortæller Finn Pedersen.

Herfra skal der lyde: God fest!

Del denne historie på: