Islandske vulkaner og deres påvirkning af planter, dyr og mennesker

Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Foredrag med Uwe Lindholdt onsdag 4. september klokken 19 i Kulturhuset Industrien

Island er kendt for sine vulkaner, varme kilder, gletsjere og sit dramatiske landskab. Det skriver Industriens Foredragsforening i en pressemeddelelse om foredraget Uwe Lindholdt onsdag 4. september klokken 19 i Kulturhuset Industrien, Bredgade 73-75, Aarup 

Lakis udbrud i 1783-1784 kostede over 25 % af befolkningen livet – desuden mellem 40 og 75% af de forskellige husdyr samme skæbne. 

I år 934 havde der været et lignende udbrud, men udbruddet fra 1783 regnes af vulkanologer for den største naturkatastrofe i 12.000 år på den nordlige halvkugle. 

I 2010 gav en sky af vulkansk aske store problemer for luftfarten i hele Europa. 

Det varme vand i undergrunden opvarmer huse, drivhuse og svømmebassiner, og vandkraften giver energi til øens elforsyning – og bl.a. aluminiumsværkerne. 

Uwe Lindholt vil også komme ind på betydningen af 1783-udbruddet for lokale danske forhold, fx fejlslagen høst, fimbulvinter, luftvejssygdomme, den franske revolution, frosne farvande osv. 

Uwe Lindholdt er uddannet cand.scient. i biologi og kemi og har gennem mange år været ansat i gymnasieskolen. Derudover har han været formand for Danmarks Naturfredningsforening og har etableret Grønlands første natur- og miljøforening. Endelig har han været med på Galathea 3-ekspeditionen, som undersøgte pukkelhvalerne i Grønland. 

Entreen er på 80 kroner, dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening. 

Del denne historie på: