Spildevand fra ost bliver til ny energi

Assens/Glamsbjerg

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Spildevand fra osteproduktion i Glamsbjerg bliver til bæredygtig el og varme i Assens efter en tur i renseanlæggets biogasanlæg. Assens Forsyning søger flere samarbejdspartnere

Vejen til selvforsyning med energi går, nå det gælder Forsyningsparken i Assens, gennem spildevandet.

Spildevandsslammet fra renseanlægget føres nemlig videre til Forsyningsparkens biogasanlæg, hvorefter biogassen anvendes til produktion af el og varme, der på sigt skal gøre Forsyningsparken selvforsynende.

På samme måde bliver også spildevandet fra P.B. Foods i Glamsbjerg omsat til energi i Assens, og det glæder begge parter.

– Jeg er rigtig glad for, at vi nu har muligheden for at undersøge en konkret løsning for bortskaffelse af vores slam og så endda med god og grøn samvittighed, siger fabrikschef Finn Hollensberg fra P.B. Foods ApS i en pressemeddelelse.

Også hos Assens Forsyning er man glad for samarbejdet.

– Projektet er et godt eksempel på vores strategiske ambition om øget lokalt samarbejde med erhvervslivet. Potentialet er, at P.B. Foods får bortskaffet og nyttiggjort et værdiløst restprodukt, mens Assens Forsyning får en håndsrækning til øget energiproduktion, siger direktør Henrik Gregers Boesen.

Biogasanlægget modtog den første sending spildevandsslam fra P.B. Foods 18. april.

– Koncentreret spildevand fra mejeriproduktion har en meget høj næringsværdi. Vi så en betydelig stigning i produktionen af biogas, da vi ledte en del af slammet ind i anlægget, og hvis vores beregninger holder stik, vil slammet fra P. B. Foods give et fint bidrag til vores fremtidige grønne biogasproduktion, siger projektchef Michael Dissing Nielsen.

På udkig efter flere kunder

Assens Forsyning modtager også industrispildevand fra Bryggeriet Vestfyen, der leverer så meget, at spildevandet derfra har sit helt eget indløb til det centrale renseanlæg.

– Vi har kapacitet til endnu mere industrielt spildevandsslam, derfor er vi altid åbne for en dialog om mulighederne med andre erhvervsvirksomheder i kommunen, siger Michael Dissing Nielsen. 

Assens Centrale Renseanlæg

Assens Centrale Renseanlæg, der med tiden skal håndtere spildevand fra hele kommunen, blev sat i drift 4.1. 2023.

– Fra Marts 2024 leverer anlæggets biogasproduktion cirka 40 procent af den el, anlægget behøver, samt al den varme, der brugs til opvarmning af Forsyningsparkens faciliteter. På sigt ventes energiproduktionen at overgå forbruget.

– Anlægget anvender biosorption-teknologi (energieffektiv udskillelse af kulstof fra spildevandet)

– Anvender biologisk rensning af spildevandet.

Del denne historie på: