Formand for Verninge IF tror på fremtiden efter presset efterår
Verninge
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Frivilligheden har trange kår i foreningsdanmark. Det har de også mærket i Verninge IF, der et par gange har rakt ud til lokalsamfundet for at finde fornyet opbakning.
Verninge Idrætsforening, der næste år kan fejre 70 års jubilæum, har haft et hårdt efterår. Bestyrelsesmedlemmer har af arbejds- og sundhedsmæssige årsager trukket sig, og det er ikke lykkedes at få fyldt bestyrelsen op efterfølgende.
– Der har været ting, vi har måttet sig nej til, blandt andet Eldorado Cup med over 200 deltagende hold, en kæmpe indtægtskilde for foreningen, der gør, at vi kan holde kontingentet ned, så alle kan være med – men da vi kun var tre til at stå i kulissen, kunne vi ikke gøre andet, siger formand Claus Hjortshøj.
Foreningen møder meget velvilje fra folk, der siger, de gerne vil hjælpe, men ikke vil stå for noget. Og der mangler da også sjældent hjælp til praktiske opgaver.
– Det er også rigtig fedt, men der står i vedtægterne, at vi skal være syv bestyrelsemedlemmer og to suppleanter, finder vi ikke dem, er det slut, og der vil hverken kunne tilbydes fodbold, badminton eller dart i Verninge, fastslår formanden.
Men så galt går det ikke i denne omgang.
– Der kommer en bestyrelse. Det ved jeg, siger Claus Hjortshøj, der dog ikke ønsker at komme nærmere ind på den del.
Man skal være med af lyst
Det kan han blandt andet sige, efter at bestyrelsen har holdt et tre åbne møder, hvor den har orienteret om foreningen og hvilke muligheder, der er for at gøre en forskel der.
– Mange glemmer at fortælle, hvor fedt det er at være med. Derfor har vi lavet de her aftener. Det skal helst være sådan, at man melder sig, fordi det lyder spændende og ikke fordi, klubben ellers vil lukke, siger Claus Hjortshøj, for så går der ikke langt tid, før man trækker sig igen, mener han.
Man behøver heller ikke nødvendigvis interessere sig for fodbold for at melde sig under de frivillige faner. For der kan være mange andre opgaver end de fodboldrelaterede. Har man handelstalent, kan man for eksempel stå for en anden vigtig indtægtskilde for foreningen – Tutten – den lille kiosk, der er åben under kampene.
– Det giver energi
– Selv flyttede Claus Hjortshøj med familien til Verninge for 17 år siden, og der gik ikke lang tid, før han havde engageret sig i den lokale idrætsforening i første omgang som træner.
En god måde at komme ind i lokalsamfundet på, men Claus Hjortshøj bliver også direkte påvirket af det frivillige arbejde.
– Det giver mig energi at være sammen med en masse mennesker, få frisk luft og som bestyrelsesmedlem at være med til at sætte ting i gang, siger han. Der er bestyrelsesmøder, men vi har det også sjovt sammen og ser masser af glade børn – og så er der nogle opgaver indimellem.
– Jeg har da tit tænkt på, når jeg bliver for gammel, hvad fuck skal jeg så lave, siger han.
Samarbejde med naboerne
Verninge IF har omkring 150 medlemmer. Fokus er på 0.-6. klasse og seniorholdene, for man ved af erfaring, at når man efter 6. klasse skifter skole, vil man hellere spille der, hvor kammeraterne spiller. Det kan også af og til være svært i et lille samfund at opretholde et hold, hvis bare enkelte flytter fra byen eller et par unge tager ud at rejse. Derfor tror formanden også på samarbejder med naboklubberne og i Verninge har man især vendt næsen mod Nr. Broby, for Verninge er naturligvis ikke det eneste sted, der mærker konkurrencen fra computeren, samt yoga og fitness og andet, som man køber sig til hos private udbydere.
– Jeg kan godt være nervøs for fremtiden for foreningslivet. Assens Boldklub har også problemer med at finde folk til bestyrelsen, og Søndersø har været i problemer, siger Claus Hjortshøj, der godt kan se for sig, at små klubber slår sig sammen i fremtiden.
– Tommerup, Brylle Verninge kunne blive et sindsygt trekløver. Men klubber er også forskellige. Det vil tage tid a lære hinanden at kende, men jeg tror på samarbjede. Det er fremtiden, siger han.