Win win at være besøgsven

Vissenbjerg/Aarup

12. september 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Birgit Madsen holdt op med at arbejde, men ville fortsat gøre gavn

”Det er godt nok en sød dame, som kommer til mig” kan jeg høre Jørgen sige, når jeg har sagt farvel og er på vej hjem. Jo, Jeg får selv meget ud af mødet. Det er Birgit Madsen, som fortæller Folkebladets reporter om sit frivillige arbejde som besøgsven i Ældre Sagen Vissenbjerg. 

Efter et langt og slidsomt arbejdsliv som serviceassistent på Odense Universitetshospital ville Birgit Madsen, der bor i Hesbjerglund, Vissenbjerg noget andet og nyt med sit liv og meldte sig derfor som besøgsven hos Ældre Sagen i Vissenbjerg.

– Jeg ville gerne lave noget, hvor jeg gjorde gavn, siger Birgit. 

Hun blev så besøgsven med en ældre mand, som boede på plejehjemmet Kildebakken i Vissenbjerg. Han døde efter ¾ år, og så blev hun – som man kalder det i Ældre Sagen – matchet med Jørgen, der bor på plejehjemmet Holmely i Aarup.  Birgit og Jørgen mødes nu på 3. år. 

– Så det er i begge tilfælde mænd, som har været og er mine besøgsvenner, og flere har spurgt mig, hvad jeg dog taler med dem om. Jeg tager som regel udgangspunkt i årstiden Lige nu taler vi om høsten, og så vælter ordene ud af Jørgen. Høsten kan han huske og tale om, siger Birgit om sin lettere demente ven. 

– Jørgen kan ikke huske, hvad jeg hedder, men han kan kende mit ansigt og lyser op, når han ser mig. Er vejret til det, går vi ofte en tur og så kan han næsten ikke give slip på en, og siger ”Jeg glæder mig til du kommer igen”,  fortæller Birgit. 

Hun mødes med Jørgen en gang om ugen, som regel torsdag eftermiddag. Ind i mellem på et andet tidspunkt. 

Mangler ældre

Som hovedregel har Ældre Sagen underskud af mennesker, som ønsker at blive besøgsven for en ældre medborger, fortæller Ældre Sagen Vissenbjergs koordinator for besøgsvenneordningen, Torben Hjortsø.

– Helt usædvanligt er det omvendte gældende i øjeblikket. Vi har to besøgsvenner, som ikke har nogen ældre at besøge. 

Torben Hjortsø tror dog, at der findes ældre i Vissenbjerg og Aarup, som kunne have glæde af at få en besøgsven. 

– En del ældre – ikke mindst mænd – sidder mutters alene. Nogle kan beskæftige sig selv, andre kan ikke, siger Torben Hjortsø, som derfor opfordrer pårørende og andre med kendskab til ensomme ældre, om at kontakte ham. 

Del denne historie på: