Vissenbjergs vartegn TV-tårnet

Vissenbjerg

Vissenbjerg Lokalhistoriske Arkiv John Jakobsen

I 1950’erne blev der bygget radiokædestationer med tårne til distribution af DR´s TV og radioprogrammer, samt telekommunikation for Post- & Telegrafvæsenet. 

Tårnene var op til 80 m. høje og blev bygget på de højeste punkter i landskabet, så de kunne danne kæde via paraboler, som overførte signalerne. Senere blev tårnenes udstyr udbygget, og flere tårne og master kom til rundt omkring i landet. 

Da satellit overførsel blev muligt, ophørte mikrobølge overførsel fra tv-stationerne til tv-senderne, men da satellitmetoden gav “gnister” på modtagelsen, gik man senere over til at lade tv transmission foregå via fiberkabel til de digitale sendere.

Ifølge oplysninger på Internettet bruges tårnene stadig som radiokæde til telefoni og data trafik, samt mobil telefoni. Politiet bruger dem til radiokommunikation, og DR har sammen med lokalradioerne FM-sendere på tårnene.

Vissenbjergtårnet blev bygget i løbet af 14 dage i 1955. Det blev bygget i jernbeton med glideforskalling og kontinuerlig støbning fra bund til top, hvorefter platforme og teknisk udstyr blev monteret. Indvendig er der elevator og trappestige.

Flere billeder fra byggeriet kan ses i Arkivet.

Del denne historie på: