Terrariet: 50 år og slet ikke færdig med at vokse

Vissenbjerg

Af Lise wolf – lw@folkebladet.net

Den sidste fredag i juli var det 50 år siden, at Carl Aage Gram, en farverig blomsterhandler fra København åbnede Terrariet i Vissenbjerg i en gammel svinestald. Siden har attraktionen udviklet sig meget, og der er nye store planer for fremtiden.

I de gamle stalde tilhørende præstegården i Vissenbjerg, så Terrariet sin spæde start, da Carl Aage Gram, der havde drevet blomsterhandel i København med en mindre krybdyrsudstilling, besluttede sig for at gøre drøm til virkelighed og åbne et terrarie for offentligheden. Det skete efter at have indgået en aftale med Vissenbjerg Kommune om at kunne bruge bygningerne.

– 50 år efter lever Carl Aages drøm i bedste velgående og med masser af optimisme for fremtiden, skriver direktør Morten Jørgensen, der har stået i spidsen for Terrariet siden 2012 i en pressemeddelelse.

Jubilæet blev fejret over en weekend med gratis is til alle børn, mulighed – ligeledes for børn – for at lave deres eget insekthotel, Louise Hansen sad klar med ansigtsmaling – og for dem, der er til det lidt mere makabre, kunne man opleve dissektion af en fem meter lang kvælerslange.

Det ustadige sommervejr gjorde sit til, at det blev en velbesøgt jubilæumsfejring.

Sidenhen – sidst i september – vil jubilæet også blive markeret ved en reception, oplyser direktøren.

Udsigt til rekord

Terrariet har været i stadig udvikling, siden Carl Aage Gram lagde ud for små midler og med hjælp fra masser af frivillig arbejdskraft – og det er slet ikke slut endnu, røber direktør Morten Jørgensen, der tror på publikumsrekord i jubilæumsåret.

En juli som i år med ustadigt sommervejr giver gæster på Terrariet.

– Vi har haft en rigtig god sæson med rigtig mange gæster, jeg har på fornemmelsen, vi når 40.000 i år, siger Morten Jørgensen og oplyser, at den hidtidige rekord er på 36.000. Ikke bare vejret men også nye udstillinger og bedre markedsføring har bidraget til flere besøgende, vurderer han.

Og han er ikke færdig med at se rekorder. Et sted ude i fremtiden – måske i løbet af de næste fem år – forventer han besøgstal på mellem 75.000 og 100.000.

– Vi tænker MEGET større

Morten Jørgensen er ikke meget for at blive konkret på nuværende tidspunkt, for mange ting skal falde i hak, før han – forhåbentlig til foråret – kan løfte sløret for den næste store udviklingsplan.

– Vi tænker MEGET større, så meget kan jeg godt afsløre, men der er mange interessenter at tage hensyn til, da vi ligger i et fredet område, siger han og røber lidt mere – vi tænker meget mere udendørs, hvis vi også får udendørs aktiviteter, kan vi måske også tiltrække folk på solskinsdage med 22-23 grader, siger han.

– Vi skal være tro mod, at vi er et krybdyrssted, og skal stadig være en zoologisk attraktion, men vi skal finde en anden vinkel end zoo i Odense. Vi er ikke helt i mål med, hvor vi lander, men der kommer nok noget ud i det tidlige forår, det skal lige trykprøves i Fredningsnævnet først, siger han og nævner, at udviklingen sker i samarbejde med Assens Kommune, der også har interesse i en god turistattraktion og gennem årene også har bidraget økonomisk til diverse udviklingsprojekter.

Bortset fra det nye anlæg til komodovaranerne er sidste skud på Terrariet informationscentret for Koelbjergmanden, som Terrariet har påtaget sig driften af, efter at frivillige stod for etableringen. Med en billet til Terrariet er der gratis adgang til Koelbjergmanden.

Fortidsmennesker og krybdyr har måske ikke lige noget tilfælles – og dog.

– Krokodiller og skildpadder er ogå ældgamle designs, og vi tænker også Koelbjergmanden ind i fremtidsplanerne, røber Morten Jørgensen.

Del denne historie på: