Endelig færdigt efter fem års arbejde

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@folekbladet.net

Efter fem år i både modgang og medgang kunne Koelbjerggruppen pinselørdag indvie det nye informationscenter for nordens ældste skeletfund og den tid, han levede i.

Interessen var stor, da dørene endelig blev slået op lørdag efter fem – eller var det seks års arbejde med realiseringen af et infocenter for Koelbjergmanden og istiden – der var lidt divergerende opfattelse af, hvor lang tid, der var gået.

Talerne stod i kø, Jørgen Bladt lagde for og blev fulgt af Lars Billeskov Jansen, som blev fulgt af arkitekten, Steen Kjær, før ordet blev givet videre til museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, der også fik æren af at skære båndet over med en flintekniv.

– Spændende, udfordrende og til tider problematisk, sådan opsummerede Jørgen Bladt processen. Det var til tider udfordrende at skaffe midlerne til projektet, og problematisk blev det blandt andet, da den første entreprenør ikke overholdt de indgåede aftaler, og da fredningsnævnet skød den første placering ned, huset måtte flyttes og tegnes om.

– Jeg har arbejdet lige så meget med det her som med hele storkroen, som jeg også har tegnet, bemærkede Sten Kjær

– Men vi er glade for resultatet, både huset og placeringen, understregede Lars Billeskov Jansen, der tog hul på projektet allerede for otte år siden, da han første gang kontaktede Eske Willerslev for at få ham til at DNA-teste Koelbjergmanden. I 2017, da DNA-tsten var gennemført, viste det sig, at Koelbjergkvinden, som skellettet hidtil var blevet benævnt, var en mand.

– Meget DNA går tabt i det miljø, der er i en mose, forklarede Mogens Bo Henriksen, så det var et y-kromosom, det lykkedes at identificere i en kindtand, der blev det endelige bevis på det rette køn.

Tilrejsende jæger

Vissenbjerg-området kan nok ikke brøste sig af at have huset Koelbjergmanden, gjorde museumsinspektøren opmærksom på.

– Han boede nok omkring søbassinerne syd for Fyn og har nok været på en sæsonbetinget jagt i et område, der dengang var ret ufremkommeligt, men med god muligjed for at møde “the big eight”, da der dengang var den rigeste fauna, man har haft i denne del af verden. Måske døde han i en arbejdsulykke, da han prøvede at drive et dyr ud i mosen, sagde han.

Som videnskaben udvikler sig, vil man måske i fremtiden kunne fortælle endnu mere om manden, som man i hvert fald har kunnet fastslå ikke er vores direkte forfader, for han har ikke noget DNA tilfælles med os.

Så en dag skal Koelbjerggruppen – eller dens efterfølgere – måse til at tilføje noget til den historie, vi lige nu får fortalt, når vi besøger informationscentret.

Aktuelt er der bare glæde og tilfredshed med at være kommet i mål efter mange års tilløb.

Ville de, nu de ved hvilke genvordigheder, de har været igennem, gøre det igen – Ja, sagde Troels Beck, endnu et medlem af gruppen, – men ikke lige med det samme.

Terrariet tager over

Efter indvielsen har Terrariet overtaget driften af centret. Håbet er, at der vil opstå en synergieffekt mellem de to attraktioner, så de tilsammen trækker endnu flere til. Køber man billet til Terrariet, kan man gratis tilføje et besøg hos Koelbjergmanden. Er man kun interesseret i ham er entréen 20 kroner for voksne og 10 for børn

Del denne historie på: