Efter seks års arbejde: Koelbjergmandens museum indvies i april

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@assens.dk

Vi har gjort det før – sat dato på, hvornår det nye formidlingscentercenter/museum for Koelbjergmanden og istiden, er klar til indvielse.

Sidste gang holdt det ikke. Arbejdsgruppen bag projektet ragede uklar med entreprenøren, der pludselig ville arbejde på andre betingelser, end det var aftalt.

Det har kostet mange penge til advokater og endnu flere frivillige arbejdstimer, end der allerede var lagt i projektet, der tog sin begyndelse for seks år siden.

Nu står huset der – opført af en anden entreprenør, og i februar er det planen, at inventaret skal ind. Det fortæller Jørgen Bladt, der er formand for Koelbjerggruppen.

Selv om der naturligvis er glæde over at være nået så langt, er der også et økonomisk pres over projektet, som har fået Koelbjerggruppen til at henvende sig til nogle af de erhvervsdrivende i nærområdet.

– Vi ha brugt mange penge på advokater, vi ikke havde råd til og mangler derfor penge for at få det til at gå i 0, forklarer Jørgen Bladt, der i sidste uge sendte breve ud til 50 erhvervsdrivende med overskriften: “Vi sætter Vissenbjerg på Danmarkskortet og åbner et unikt museum.”

I brevet anmodes erhvervslivet om støtte på 5000-10.000 kroner mod at få deres navn på museets sponsortavle.

Ønsker man at støtte, kan det ske til Koelbjerggruppens konto 6880 1113744

Terrariet tager over

Museet, der både skal fortælle om Koelbjergmanden og istiden, der har formet landskabet omkring Vissenbjerg, forventes indviet lørdag 15. april. Samtidig  overgår driften til Terrariet Reptile Zoo, som derved bliver Assens Kommunes største turistattraktion med forventet 40.000-50.000 gæster pr. år. 

Terrariet har i dag 35.000 besøgende på årsbasis og vil også få en lille udstilling i det nye formidlingscenter, så de to attraktioner på den måde kan understøtte hinanden.

Koelbjergmanden, der levede for 10.500 år siden, er det ældste menneskefund i Norden. Han blev fundet af tørvegravere i Grøftebjerg Mose nær Vissenbjerg i 1941. Først kraniet og siden flere knogler. I mange år blev skelettet kaldt Koelbjergkvinden, men nye DNA-undersøgelser har fastslået, at der var tale om en mand. Koelbjergmanden kan i dag ses på Odense Bys Museer.

Det forventes, at formidlingscentret ikke bare vil være interessant for turister, men også for skoleelever og studerende med interesse for historie og geologi.

Formidlingcentret for Koelbjergmanden og istidslandskaberne omkring Vissenbjerg, er støttet af en række fonde. Selve bygningen er nu færdig og indrettes efter planerne i februar.

Del denne historie på: