Efter fem år: Nu er det ganske vist – Koelbjergmandens hus er klar til august

Vissenbjerg

19. januar 2022

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Undervejs har arbejdsgruppen været ved at give op, og arkitekten har aldrig lavet så mange tegninger til et projekt.

Det var en glad og lettet arbejdsgruppe bag et formidlingscenter for Koelbjergmanden, der 11. januar klokken 11 kunne invitere til første spadestik på det, der skal blive til et formidlingscenter for Koelbjergmanden og istidslandskabet omkring Vissenbjerg.

Før arbejdsgruppen nåede så langt, har den sendt mange ansøgninger og fået mamange afslag. Det er først inden for det seneste lille årstid, at den kunne begynde at tro på, at projektet kunne realiseres, fortalte projektleder Lars Billeskov Jansen og formand for arbejdsgruppen Jørgen Bladt.

For eksempel sendte arbejdsgruppen to ansøgninger til Friluftsrådet, før det var overbevist om, at der var tilstrækkeligt med natur i projektet, og det valgte at støtte med 200.000 kroner til den app, de besøgende kan tage med sig på en tur rundt i landskabet.

Hellere krohave end p-plads

Ud over at det indimellem kneb med at overbevise fonde om, det gode i at støtte projektet, har placeringen og udformningen også mødt modstand.

– Jeg plejer kun at lave et forslag til hvert projekt, her har jeg lavet tre, sagde arkitekt Steen Kjær, der fik tak for at have holdt ud hele vejen.

I forhold til placeringen skulle fredningsmyndighederne nemlig indover, og de vendte tommelfingeren nedad i forhold til den første placering, som var op mod et stendige ind til kirkegården og til en placering på p-pladsen tættere på Terrariet med den begrundelse, at det tog udsynet til kirken, før det gik med til en placering i et hjørne af Krohaven, der ellers også er omfattet af kirkefredningen.

Det blev så med et krav om kobbertag og rødlige sten, hvormed Steen Kjær måtte opgive sin oprindelige ide, der hentede inspiration fra et vikingehus. Det er Murermester-Torin, Gelsted, der skal stå for opførelsen af huset.

En “fætter” i England

Koelbjergmanden, der indtil for få år siden var kendt som Koelbjergkvinden er det ældste skeletfund af homo sapiens i norden. I England har han en fætter, Cheddar-manden. Han blev fundet for omkring 100 år siden, men først inden for de senere år har DNA-analyser vist, at han lige som Koelbjergmanden var mørkhåret, med mørk hud og blå øjne.

Del denne historie på: