DENE GODE HISTORIE

Vissenbjerg

Flemming Risskov Jørgensen

Vissenbjerg Lokalhistoriske Forening

Jøde på flugt

”Kl. 5 om morgenen den 2. oktober holdt der en tysk bil i gården uden for mit værelse, bemandet med tre tyskere og en dansker. Jeg vidste, hvad der kom imod mig, og derfor sprang jeg ud ad vinduet og løb ud på marken. Tyskerne råbte til mig, at de ville skyde min husbond, hvis jeg ikke straks kom tilbage. På den måde blev jeg fanget.”

Således berettede den tyskfødte jøde Herbert Kain om den tyske besættelsesmagts jødeaktion i 1943. Han havde et par år boet og arbejdet på en gård i Kådekilde mellem Skalbjerg og Bred.

Det var i 1939 lykkedes den 15-årige Herbert Kain at flygte fra Tyskland til Danmark, hvor han gennem en zionistisk ungdomsorganisation havde fået opholdstilladelse. Det var planen, at de unge jøder under et midlertidigt ophold til Danmark skulle oplæres i landbrugsarbejde, inden de skulle rejse videre til Palæstina for at oprette kibbutzer.

I første omgang fik Herbert Kain praktikplads på en gård på Mors. Men i 1940 blev Danmark besat af den tyske værnemagt, som frygtede en britisk invasion i Jylland. Da alle ikke-danskere fik forbud mod at opholde sig mindre end 100 kilometer fra vestkysten, blev mange af de unge jøder tvangsforflyttet til Fyn. I Vissenbjerg Lokalhistoriske Arkiv har vi nogle fotos af de 37 jøder, som i den forbindelse blev indkvarteret på Sankt Knuds Vandrehjem ved Assenbølle.

Et af billederne viser en gruppe festglade jøder, hvoraf nogle bærer musikinstrumenter. På et andet billede står Herbert Kain i midten sammen med vandrerhjemmets forpagter Inger Jacobsen, som lavede mad til de indkvarterede.

I modsætning til mange af de andre jøder på vandrehjemmet foretrak Herbert Kain at blive i Danmark fremfor at forsøge at komme til Palæstina. Han cyklede derfor rundt til gårdene mellem Bred og Skalbjerg og tilbød at arbejde for kost og logi. Han havde held med sagen og fik en plads på Ålsmosegård i Kådekilde.

Herbert Kain havde i efteråret 1943 hørt rygter om den forestående jødeaktion og planlagde at flygte til Sverige. Men dagen før flugten blev han arresteret og sendt til kz-lejren Theresienstadt. Da han i 1945 opdagede, at hans familie var blevet myrdet, vendte han tilbage til Fyn, hvor han i en længere årrække arbejdede som lærer på bl.a. Odense Teknikum.

Del denne historie på: