Berit Filstrup levede selv i et smertehelvede -i dag bruger hun sin erfaring på at hjælpe andre

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Berit Filstrup ved, hvad det vil sige at leve med ubeskrivelige smerter, og hun ved også, hvordan man ved at opfatte smerter på en ny måde kan komme fri af dem. 

“Fra kørestol til kettlebells” kalder Berit Filstrup et foredrag, hun gerne tager ud og holder, og som du også kan høre i Bethesda i Vissenbjerg 20. marts. Foredraget handler om hendes egen vej ud af det smertehelvede, hun var fanget i en årrække, og hvordan en anden tilgang til smerter end den traditionelle hjalp hende.

Berit har været noget mere uheldig end de fleste. Tre piskesmæld efter to færdselsuheld og et fald i en springgrav dagen før hun skulle til eksamen som idrætslærer i henholdsvis 2005, 2006 og 2012 gav ulidelige smerter i nakke, og hoved, oven i det fik hun en langvarig bækkenløsning i forbindelse med graviditet, som smertede op i ryggen. 

Senere tilstødte syv sprængte ovariecyster i underlivet og en sprængt blindtarm. Mens de to sidstnævnte blev afhjulpet kirurgisk, så var der tilsyneladende ingen hjælp at få til smerterne i hoved og bevægeapparatet. Læg dertil et barn med kolik og et på to år, en mand der arbejdede 80-100 timer om ugen og oven i det en opsigelse fra jobbet som idrætslærer på en efterskole på grund af langtidssygemelding. En dagligdag på krykker, i kørestol og med hjemmehjælp.

Der er ikke noget at sige til, at Berit Filstrup var presset og plaget. Ja hendes situation var sådan, at hun var ved at opgive alt. 

– Lær at leve med det

I det traditionelle behandlingssystem var hun efterhånden nået dertil, at hun fik at vide, at hun måtte lære at leve med sine smerter. Man kunne ikke gøre mere.

– Det er svært at acceptere, når man ikke er fyldt 30, siger Berit Filstrup, der på det tidspunkt også havde takket nej til en hjerneoperation, der skulle kunne afhjælpe smerter i hoved, tindinger og kæbe.

– Det er jeg glad for i dag, siger hun.

I dag er hun også et helt andet sted. Stærk og fri af smerter og med nye uddannelser bag sig – hun sagde nemlig også nej tak til den førtidspension, kommunen tilbød hende.

– I 2016 blev jeg via de sociale medier opmærksom på et tværfagligt team, der arbejder med nervesystemet, smerteforståelse og genoptræning og med kost, søvn og hverdagsliv. Jeg meldte mig til et års forløb, fortæller hun.

Og her mødte hun en helt anden forståelse for sin situation og en anden måde at arbejde med smerter på.

Det hele menneske

– Forskellen var, at her var nogle, der så mig som et helt menneske og ikke et cpr-nummer med ondt i nakken eller en sprængt cyste. Jeg blev mødt af et “jeg forstår godt, du er presset med en mand der arbejder 80-100 timer og to små børn”. Smerteoplevelsen konstrueres i hjernen på baggrund af alle mulige input. Smerter er multifaktorielle og det  kan for eksempel være, at smerter opstår eller forstærkes, fordi man har en mand, der arbejder meget, et barn med kolik, egne og andres overbevisninger og en  identitet, der er revet i stykker, forklarer Berit Filstrup.

– Når noget gør ondt, stopper vi det, vi er i gang med. Dernæst kan der være noget, der skal gro sammen, det er helt reelt, at der er en helingstid, men det der bliver ved derefter, de stædige smerter, og smerter der “bare” opstår, det er dem, vi kan gøre noget ved, siger hun.

I dag er hun smertefri, men kan af og til få ondt i et knæ, der har haft menisk-problemer. 

– I dag tænker jeg, hvad er der på spil lige nu, hvad er det, kroppen prøver at sige, og hvad kan jeg gøre ved det. Jeg har fået strategier til at komme tilbage til livet igen,

– Jeg har været i genoptræning hos en fysioterapeut, hvor jeg fik nogle øvelser, der skulle gentages ti gange tre gange om dagen. 

Det var alt eller intet. I det tværfaglige forløb, jeg siden kom i, startede det et helt andet sted, med vejrtrækningsøvelser og stimuli. Jeg skulle lugte til en vanillestang, mine børns hår og min mands t-shirt, ting der gav ro på. I de situationer havde jeg ikke ondt. Når hjernen registrerer, at man er tryg, giver den lov til bevægelse, mens den begrænser, når man er utryg.

Online forløb

Berit Filstrup har siden sit eget forløb taget en udddannelse som NLP coach (neurolingvistisk programmering), hvor hun arbejder ud fra de tankemønstre, der præger klienten og den måde hun, for det er oftest kvinder, møder verden på.

Det foregår altid online, og på den måde har hun klienter over hele landet. Der er både individuelle forløb og holdforløb, hvor hun sender øvelser ud en gang om ugen og holder zoom-møder, hvor man har mulighed for at stille spørgsmål.

Hun guider sine klienter til at anskue hele livssituationen og skridt for skridt overkomme mere og mere. Det kan godt være den daglige gåtur, som hun opfordrer til, i starten kun går ud til postkassen, men succesoplevelserne betyder, at man efterhånden kan mere og mere.

– Vi arbejder med den fortælling, de har om sig selv, får skabt nogle drømme og får klienten til at reflektere. Og det er ikke drømme om bungy jump i New Zealand, men måske om at kunne gå en tur med sin datter ned ad gågaden igen, forklarer hun.

Jeg siger aldrig til mine klienter, at de skal passe på sig selv, jeg siger, at de skal være gode ved sig selv, for “du skal passe på dig selv” holder også hjernen fast.

– Før kunne jeg ikke løfte den vandkande der, uden at det gjorde ondt i nakken, siger Berit Filstrup og peger på vandkanden på bordet foran sig. I dag kan jeg løfte 48 kilo kettlebells. 13 års lidelse var ved at tage mit liv. Det er det hele værd, når jeg kan hjælpe andre, fastslår hun.

Berit Filstrup, Vissenbjerg

Har selv været invalideret af smerter, stress og depression gennem 13 år, er i dag smertefri og stærk.

Oprindelig uddannet lærer og siden kandidat i pædagogik og didaktik. Efter sit eget behandlingsforløb har und uddannet sig inden for coaching, smertevidenskab, stress, funktionel neurologi, fysisk og mental sundhed med videre.

Hun tilbyder smerte-, stress- og vanecoaching online.

Se mere på www.smertecoach-beritfilstrup.dk

Tilmelding til foredraget 20. marts kan ske via sms 22 25 40 07 senest søndag 17. marts, prisen er 79 kroner. 

Tilmelding til ophold på Dallund slot kan ligeledes ske telefonisk.

Del denne historie på: