At være frivillig i Røde Kors kan føre til store oplevelser

Vissenbjerg

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Dorthe Jørgensen meldte sig som frivillig i marts, allerede i efteråret var hun en af i alt 10 frivillige, 

der kom med på en studietur til Bangladesh.

Der er næsten altid brug for ekstra hænder – i en organisation som Røde Kors, der lokalt er båret af frivillige.

I marts sidste år fik Røde Kors i Vissenbjerg en ekstra udfordring, da der flyttede to flygtningefamilier direkte fra Rwanda til Vissenbjerg. De fik en bolig i byen og så søgte Røde Kors ellers efter frivillige, som ville påtage sig den store opgave, det er, at hjælpe mennesker til rette, der kun kan deres eget afrikansk sprog, i dette tilfælde Kinyarwanda, et af tre officielle sprog i Rwanda.

– Vi søgte og fik fire nye frivillige, fortæller Troels Beck, formand for Røde Kors i Vissenbjerg. Dorthe Jørgensen, Andebølle, og Jane Prior, Orte påtog sig straks integrationsopgaven.

De to familier består af to mødre med hver tre børn/unge, som alle er i gang med at lære dansk, derudover bistår Dorte Jørgensen, Jane Prior og Rune Nielsen fra Tommerup familierne i Røde Kors’ sprogcafé med at forstå det danske samfund og sprog – der er nok at hjælpe med.

Søgte og fik tur

Dorte Jørgensen har været heldig også at få noget den anden vej. Dansk Røde Kors arrangerer hvert år en tur til et af de projektområder i verden, hvor organisationen bidrager med hjælp. Frivillige i Røde Kors kan søge om at komme med på en af disse studieture. Det gjorde Dorte Jørgensen, og hun var heldig at blive en af de 10, der sammen med to ansatte kom med på studierejse til Bangladesh i efteråret.

Her besøgte de verdens støtte flygtningelejr i Cox’s Bazar, hvor fordrevne fra Rakhine i Myanmar har søgt tilflugt. I lejrene hjælper Dansk Røde Kors med at arrangere aktiviteter, så de fordrevne kan lære for eksempel at knytte fiskenet, sy tøj, flette måtter, og hvor de kan få psykosocial støtte til at bearbejde traumatiserende oplevelser, så de ad den vej får mulighed for at komme videre i et nyt og bedre liv. De besøgte også sundhedsklinikker og skoler, hvor røde Kors blandt andet er med til at undervise i, hvordan lærere og elever kan blive bedre forberedte, når en oversvømmelse rammer området. 

Deltagerne oplevede med andre ord, hvordan Røde Kors gør en forskel og blev modtaget med stor respekt og taknemmelighed, fortalte Dorthe Jørgensen efter hjemkomsten.

Brug for flere frivillige

Som man også vil kunne læse i en annonce her i avisen, har Røde Kors i Vissenbjerg brug for flere frivillige. Det gælder blandt andet en ny sprogtrænings-café for ukrainere. 

25 af de 32.000, der har fået opholdstilladelse i Danmark, bor i og omkring Vissenbjerg, børnene er i skole, men de voksne har også brug for hjælp til det svære danske sprog. Eneste kvalifikationer er åbent sind og gå på mod, og så skal man kunne afsætte en time eller to om ugen til formålet.

Vissenbjerg-afdelingen har i alt 55 frivillige fordelt på genbrugsbutikken, strikkegruppen vågetjenesten og integrationsgruppen. Dem kan man møde nogle af i genbrugsbutikken på Søndersøvej lørdag 14. januar mellem klokken 10 og 12, og få svar på eventuelle spørgsmål, før man beslutter sig. (liw)

Del denne historie på: