Aikikai-nyt: chefinstruktør bestod og fik graden 4. dan

Vissenbjerg

23. september 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Vestfyn Aikikai har fra første færd, dvs. 2009 tilbudt træning i aikido og det tilhørende våbensystem aiki-toho. 

Coronaen umuliggjorde normal træning, så derfor satte klubben fokus 

på våbentræning, som kan trænes uden fysisk kontakt. Efter al denne træning har klubbens chefinstruktør Jørgen Jakob Friis nået et niveau, så det var muligt at gå op til prøve netop i dette system. Det skete på den landslejr første landslejr i næsten to år afholdt af det landsdækkende forbund for den stilart af Aikido, der trænes i klubben. Den fandt sted i Odense Sportscentrum lørdag d. 11. september, og blandt deltagerne var den landsansvarlige Jan Max Bunzel som har 7. dan i aikido og 6. dan i Aiki-toho. Flere andre højtgraduerede inden for både Aikido og Aiki-toho deltog også og indgik i bedømmelsespanelet. 

Prøven tog 15 minutter og bestod i, at Jørgen Jakob Friis viste en række teknikker med sværd, som oprindeligt er udviklet af den nu afdøde mester Shoji Nishio fra Japan. Derefter skulle han vise en række sværd mod sværd- og stav mod sværd-øvelser med partner. En af de andre stiftere og instruktører i klubben Solveig Vendelbo agerede angriber. 

Efter en votering besluttede gradueringspanelet at tildele Jørgen Jakob Friis graden 4. dan (4. sortbæltegrad). Den samme grad som han i 2019 opnåede i Aikido således, at han nu har 4. dan både i Aikido og Aiki-toho. 

Med gradueringen, skriver klubben i en pressemeddelelse, har han bevæget sig ind i toppen af Aiki-toho i Danmark og har derfor også opnået nye beføjelser og ansvar inden for forbundet. 

Træning i fire kampformer

Under Coronaepidemien har Vestfyn Aikikai desuden startet nye tiltag op. Så i dag kan klubben tilbyde træning i fire forskellige slags kampidræt. Som de første nogen sinde i Danmark er Vestfyn Aikikai blevet rammen om japansk træning med stav kaldet jodo, og det er også den første klub i Danmark uden for København, der tilbyder træning i japansk bueskydning kaldet kyudo. 

Det er altså muligt at træne aikido, aiki-toho, kyudo og jodo i Vestfyn Aikikai. Mere information kan findes på klubbens hjemmeside www.vestfynaikikai.dk. 

Del denne historie på: