Adede fandt inspiration til ”Inden i mig” i Vissenbjerg

Vissenbjerg

7. august 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

MGP-sangerens bedsteforældre bor i lokalområdet

Når Adede Frida Lohmann Ocansey går på Røverfestscenen ved søndagens MGP-show er det første gang, at hun optræder ved en røverfest, men i modsætning til de andre deltagere, Emilie, Superbrothers samt Alva og Noemi bliver det også et dejavu. 

-Jeg har været med til mange Røverfester. Som helt lille gjorde det et stort indtryk at nogle voksne klædte sig ud som røvere og lavede sjov. Jeg skulle altid se optog og prøve tivoliet. Jeg har faktisk købt min skrivebordsstol på Røvermarkedet. I år er fokus på musikken og jeg glæder mig mega meget til at stå på scenen. 

Bor tæt på Frederiksberg

Adede, der er 12 år, bor til daglig på Frederiksberg ved København sammen med sine forældre, en storebror og en lillesøster. Men hun har dybe rødder i Vissenbjerg. 

– Mine bedsteforældre Inga og Samuel Ocansey bor på Bøgevej i Vissenbjerg, og har boet i byen i 48 år. Min bedstefar er oprindelig fra Ghana, deraf mit navn. Mit fornavn og efternavn er nemlig fra Ghana. Adede er det navn man giver til den førstefødte pige i Ocanseystammen, og mit efternavn er stammens navn, fortæller Adede. 

På Frederiksberg har Adede ikke meget plads at røre sig på. 

Masser af plads 

i Vissenbjerg

– Når jeg kommer til Vissenbjerg, så nyder jeg at der er plads og dejlig natur omkring mig. Mine bedsteforældre bor tæt på skoven, så jeg går mange ture, nogle gange cykler jeg eller fisker i skovsøen. Når jeg er i den skønne fynske natur, så tænker jeg godt og får inspiration til mine sange. Faktisk skrev jeg min MGP-sang “Inden i mig”, imens jeg var i Vissenbjerg og Odense.

 Tilknytningen til Vissenbjerg betød, at Adede blev døbt i Vissenbjerg Kirke.  

– Mange af vores venner og familie bor på Fyn, da min mor er fra Odense og far fra Vissenbjerg, så det var oplagt at holde min dåb her, siger Adede.

Altid musik i mit liv

Det var på ingen måder en tilfældig dille, der fik Adede til at melde sig til MGP. 

– Der har altid været musik i mit liv. Allerede da jeg lå i min mors mave hørte jeg en masse musik, for jeg er del af en musikalsk familie. Min mor tog mig til babysalmesang som spæd og senere til spirekor. Min storebror var en af drengene i matrostøj, som sang for bl.a. Dronningen i Københavns Drengekor. Da jeg var lille hørte jeg ham ofte synge koncerter og operaer. Han øver også hele tiden klaver, for han er en dygtig pianist, som går på MGK. Min far spiller kontrabas, og de spiller meget jazz sammen og nogle gange synger jeg til. Der er ofte musik og sang i hjemmet. Jeg spiller også el-bas i et band og min yndlingsgenre er funk. 

– Min bedstemor Inga var musiklærer på Vissenbjerg Skole i 30 år og har ledet lærerkoret. Hun tog også organistuddannelsen. Som lille var jeg ofte med hende i Vissenbjerg Kirke og høre hende øve på orglet. Min bedstefar er sej på percussion, og vi har altid sunget og spillet sammen hele familien. Når vi er i Vissenbjerg, er der ingen under- og overboer, som vi skal tage hensyn til, det er en frihed, vi kan spille lige når vi har lyst. På Frederiksberg er der mange andre, man også skal tænke på og vi spiller ikke efter kl. 19.

Adede nøjes ikke med at spille, hun skriver også sange. 

– Nogle gange kommer melodien først andre gange teksten.  Nogle gange kommer inspirationen når jeg går en tur i skoven eller på vej hjem fra skole. Så skynder jeg min hjem til klaveret. Jeg begynder tit med at finde nogle klaverakkorder, og så kommer resten af sangen til mig. Jeg nynner ofte melodien og skynder mig at optage det på min mobil, så jeg ikke glemmer det. Nogle gange kommer næsten hele sangen på een gang andre gange vender jeg tilbage til den og arbejder videre over længere tid. 

– Det er faktisk nu du skal skrive en sang og sende den ind hvis du er mellem 8 og 15 år og drømmer om at være med i MGP.

”Inden i mig”

Min MGP sang handler om mine egne oplevelser. Jeg tror mange børn og voksne kender den følelse at være alene og uden for et fællesskab, man gerne vil være en del af. Men jeg synes, at det er vigtigt, at man bliver accepteret for den, man er, man skal ikke lave sig helt om for at passe ind. Hvis man skal det, så er det nok bedre at finde nogle andre sødere venner. Vi behøver jo ikke alle sammen at være ens eller gå i samme tøj, men vi kan da godt behandle hinanden ordentligt alligevel, tænker jeg. Der er flere børn og teenagere, der har skrevet til mig, at min sang har hjulpet dem fordi de kan genkende den følelse jeg synger om og at de føler de så alligevel ikke er helt alene. Det gør mig glad.

Fremtiden

– Jeg har allerede skrevet en del sange som jeg drømmer om at udgive. Jeg ser mig selv som sanger og sangskriver, så jeg vil meget gerne skrive sange til andre kunstnere også. Jeg drømmer om at lave musik som giver noget til de mennesker, der hører min musik og at mange vil høre min musik. Det gør mig glad at lave musik, så må vi se om jeg kan leve af det eller om jeg skal have et andet job ved siden af. 

Følg med i Adedes koncerter på instagram: @adede_mgp2021

Del denne historie på: