Jesper kan slet ikke lade være med at være spejder – nu har det varet i 50 år

Verninge

10. marts 2022

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Siger man Verningespejderne kan man ikke komme uden om Jesper Høstrup. Han har været med, siden han var ulveunge. I den forgangne weekend blev han i forbindelse med spejdernes nytårsparade fejret for sine 50 år som KFUM-spejder i Verninge. Og det er vel at mærke en gruppe i fremgang.

Verninge Spejderne kan tælle til 132 betalende medlemmer – for 20 år siden var de 100.

Spejderne har på det seneste haft fordel af, at de, mens alt andet var nedlukket kunne fortsætte næsten som før med udendørs aktiviteter i mindre grupper, samtidig med, at flere som følge af nedlukningerne fik øjnene op for, hvad naturen havde at byde på. 

Verningespejderne er en af de største grupper på Fyn og har medlemmer fra ni forskellige skoler, der kommer spejdere til det ugentlige spejdermøde helt fra Assens og Vester Hæsinge.

– Når man når en vis størrelse, og lederne har det sjovt, så har børnene det også sjovt, oplever Jesper Høstrup.

– Vi er også gode til at sælge de vilde ideer, siger han, og med vi mener han også sin hustru Vivi Høstrup, der er gruppeleder og også har solide rødder hus Verningespejderne.. 

Når troppen af 12-17-årige mødes, inddeles de i grupper efter alder på tværs af patruljerne og jo ældre, jo vildere ting kan man være med til, som for eksempel at etablere lejerplads i træerne og lave trækfærge over søen i grusgraven.

Det er også vigtigt for Høstrupperne, at de ældre spejdere får ansvar for for eksempel selv at planlægge og ikke bare føler sig som hjælpeledere.  

Men tilbage til Jesper Høstrup. Hvad er det lige, der gør, at han i en alder af 59 endnu ikke har smidt uniformen?

– Jeg interesserer mig for selve ideen. At man inddeler spejderne i patruljer og gør brug af de forskellige kompetencer på holdet. Vi giver ansvar, vi stiller krav og roser, når det går godt. Det giver fælles fodslag, som gør det sjovt at være spejder,  forklarer han.

Jubilæumsbryg

Selv er Jesper Høstrup tropsleder for de store spejdere på 12-17 år, der tæller 40 medlemmer, og han kan prale af et fremmøde på 93 procent til de ugentlige møder.

Han er også med i Roverklanen, som han selv var med til at grundlægge som 17-årig. Roverklanen er for tidligere spejdere, der alligevel ikke kan slippe det.

– De har lov til at lave lidt mere og for eksempel drikke en øl om aftenen siger Jesper Høstrup. På 2022-programmet for Roverklanen kan man blandt andet læse om besøg på Bar no. 7 (i Brylle red.), gourmetmad, rapelling og ølbrygning.

Klanen fejrer senere på året sit 40 års jubilæum, og til det har Jesper Høstrups lillebror, Niels Høstrup, der har Thors Hal Bryghus i Assens, lovet at brygge en jubilæumsøl. 

Er der overhovedet tid til andet end spejderier?

Joh, når Jesper Høstrup ikke er optaget af spejderarbejde en-tre gange om ugen, arbejder han hos FKI i Verninge, hvor han har været i 25 år. Og når han rigtig skal holde fri, tager han med familien til sommerhuset i Sverige – hvad laver de mon så der? De vandrer og dyrker friluftslivet – man er vel spejder.

Del denne historie på: