Frivilligheden florerer på Sydmarksgården

Verninge

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Snapstinget er blot en af flere muligheder for nogle timer med snak og aktivitet

– Kan I så smage, hvad det er for en, spurgte Bjarne Møller Hansen medlemmerne af Snapstinget – en halv snes ældre mænd, som holder til i Sydmarksgården. 

Tro mod traditionen havde mændene sunget en sang, inden de smagte på den første af formiddagens to snapse. 

– Mændene konstaterede, at snapsen var god og stærk, men hvad det var for en plante, der havde givet smag til snapsen, gættede ingen. 

Det viste sig at være en mælkebøttesnaps. Mælkebøtter, som en af de fire frivillige, der er med til holde Snapstinget kørende, havde samlet sammen. 

Ud i naturen efter 

planter til snapsen

Det gælder nemlig for Snapstinget, at kryddersnapsen bliver lavet på planter, som gruppen selv har indsamlet. 

– Vi har f.eks. været på Enebær Odde og Helnæs, fortalte Bjarne Møller Hansen.

Andre gange hentes planterne mere lokalt. 

– Jeg har f.eks. hentet brændenælder og gæslinger i Vandskoven, fortæller Henning Sørensen, der bor i Brylle.

Snapstinget er en af flere aktivitetsmuligheder for beboerne på ældrecentret Sydmarksgården. 

Mandag formiddag mødes flere grupper klokken 10 om formiddagen i ”Mødestedet” til kaffe, boller, en sang og et fadervor, inden grupperne går hver for sig. 

Snapstinget, hvis historie går tilbage til 2001, er kun for mænd. 

Snapstinget holder ikke ferie

– Vi mødes hver mandag, og vi holder ikke ferie, fortæller Bjarne Møller Hansen. 

Deltagerne i Snapstinget – og det gælder også for de frivillige – betaler 20 kroner om måneden for at kunne bunde to snapse. 

– Vi nøjes med to snapse, for vi ved jo ikke, hvad og hvor meget den enkelte deltager får af medicin, fortæller Bjarne Møller Hansen. 

Han har de seneste otte år tilhørt den frivillige stab, som p.t. udgøres af 22 mænd og kvinder. 

– Formålet for vores virke er at skabe kontakt til beboerne ved kaffebordet og deltage i forskellige sammenhænge med spil og fællessange. Vi har malerhold, litteraturkreds, ture ud i naturen på gåben eller i bus, fortæller Bjarne Møller Hansen. 

De fleste aktiviteter er for både mænd og kvinder, men Snapstinget er som nævnt kun for mænd. Til gengæld er det kun kvinder, som bager. 

Bilturene ud i det blå kan være lange ture eller korte ture. 

– Mange beboere er glade for at besøge de steder, hvor de tidligere boede, og det er mange gange steder i Assens Kommune, fortæller Bjarne Møller Hansen. 

Hjemlighed og hjemlighed

I dag bor han i Bellinge, men kender Verninge og de nærmeste lokaliteter som sin egen bukselomme, da han i 44 år boede i Frankfri. 

Som frivillig deltog han i et netop afholdt kursusforløb med titlen Fra Hjemlighed Til Hjemlighed, og det var et godt forløb. Han har i øvrigt kun godt at sige om livet på Sydmarksgården. 

– Det gode hverdagsliv på Sydmarksgården kommer ikke af ingen ting. Værdiafsættet viser sig helt konkret, når man træder ind på Sydmarksgården, for der bliver man gjort bekendt med nøglen til personalets tilgang til pleje og omsorg, mødet med beboerne, som man læse i et lille skrift forfattet af Bjarne Møller Hansen.

– Det er her, i en omsorg præget af lydhørhed, nærvær, respekt og værdighed, at værdiafsættet viser sig helt konkret i relation til den enkelte beboer, fortæller Bjarne Møller Hansen.

I Sydmarksgården er der således plads til livsglæde med indflydelse og engagement for beboere, pårørende og medarbejdere.  Da arbejdet med nærvær og samvær foregår i øjenhøjde, fremmer det trygheden for alle involverede, mener Bjarne Møller Hansen.

Den samme person i nye omgivelser

Fra Hjemlighed Til Hjemlighed handler om at fremme, at den nyindflyttede beboer på Sydmarksgården kan fortsætte med at være den samme person bare i nye omgivelser og i øvrigt fortsætte med at leve et aktivt liv og bevare kontakten til familie, naboer og venner. 

Arbejdet med fra hjemlighed til hjemlighed giver både arbejdsglæde og god mening, har Bjarne Møller Hansen erfaret. 

– Jeg kan som frivillig på Sydmarksgården mærke, at det gør en forskel for beboerne og personalet, skriver Bjarne Møller, som mener, at kulturen på Sydmarksgården, herunder tilgangen til pleje om omsorg, har sit udgangspunkt i diakonien, det kristne menneskesyn, som giver plads til alle, der færdes på Sydmarksgården. 

Til sidst en opfordring fra Bjarne Møller Hanen om at blive frivillig på Sydmarksgården. 

Interesserede kan høre nærmere om arbejdet hos Sydmarksgården leder, Joan Hartvig, der kan 

kontaktes på telefon 

6376 6600 eller mail 

joh@diakon.dk

Del denne historie på: