Christine og Anette er vilde med Verninge – måske kan du også blive det

Verninge

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Christine Jakobsen og Anette Rasmussen er ikke i tvivl om, at Verninge er stedet for dem at bo, og de er med, når Vild med Verninge, end dag med masser af aktiviteter for sognets beboere og for alle dem udefra, der måtte være nysgerrige på, hvad Verninge har at byde på løber af stablen.

Christine Jakobsen stammer oprindelig fra Vestjylland, men tog til Odense for at studere og faldt for Fyn. Så meget, at hun og hendes mand, der ellers havde slået sig ned i Fredericia, efter fem år overgav sig og rykkede tilbage.

Det blev Verninge, der vandt den lille families hjerter.

– Det var her vi fandt huset, vi gerne ville have, der var skole og børnehave tæt på, det kunne ikke være bedre for os, siger Christine Jakobsen, der kun havde boet i Verninge et lille år, da hun blev forperson for borgerforeningen.

Naturen tæller

– En meget aktiv forperson, understreger Anette Jakobsen.

Hun har stort set altid boet i Verninge, fortæller hun. Hun har gået på Verninge Skole, da den endnu havde overbygning.

Og hvorfor blev hun boende?

– Det skyldes tilfældigheder. Men på mine gamle dage, er det naturen, der tæller. Der er orkideer på Verninge Sydmark, masser af gøgeurt, og engang var der også fruesko fortæller hun.

– Vi har en fantastisk natur. Meget jord er taget ud af landbrugsdrift og blevet til rekreative områder som Åsemosen og Verninge Mose, nævner hun. Hun er selv aktiv i Verninge Husflid, der i forbindelse med Vild med Verninge byder på en tur derud.

Stilstand i tilflytningen

Der bor omkring 765 mennesker i selve Verninge og 900 flere, hvis man tager hele sognet med. Anette er ambassadør for byen og en af dem, der byder tilflyttere velkommen. Dem plejer der at være en hel del af, synes hun, men det sidste halve år har det været lidt mere stille på den front.

Og i Ellekærshaven, 13 kommunale byggegrunde, der første gang blev sat til salg for syv år siden, står det helt stille. Her er ikke solgt bare én grund, selv om de ligger centralt og lige op og ned ad skolen.

– Det er svær at forstå, der er både busser gennem byen og ude på hovedvejen, bemærker Anette Rasmussen.

– Jeg tror strømningerne er med os. Flere har fået øjenene op for at komme ud af byen og være tæt på naturen, men det er også blevet sværere at låne og sværere end tidligere at få sparet sammen til huset, siger Christine Jakobsen.

I forbindelse med Vild med Verninge bliver der alligevel slået et slag for Ellekærshaven. Assens Kommunes bosætningskonsulent og grundsalgsmedarbejder, Jennie Rödin-Nielsen og Bente Boe, har sagt ja til at deltage.

Skolen er vigtig

Det er ved at være mange år siden, Verninge sagde farvel til brugs og bager, siden prøvede lokale kræfter at lokke en anden dagligvarekæde til dog uden held. 

Men når det ikke er over køledisken i supermarkedet, hvor mødes man så i det lille lokalsamfund?

Her spiller skolen en stor rolle, er de to Skolen er vigtig. Det er den, der holder sammen på det hele, fastslår Anette Rasmussen, der kommer på skolen, når der er foredrag og lignende.

De oplever også, at der i Verninge er en generel opbakning omkring skolen, man er bevidst om, at det er vigtigt, at den er der.

Ellers mødes man ved de arrangementer, som de er gode til at holde fast i i Verninge. Fællesspisningen i forsamlingshuset en gang om måneden, juletræstændingen den sidste weekende i november, og når børnene til påske går på jagt efter gulerødder, som de siden veksler til et påskeæg.

– Det er den slags, der giver kontakt på tværs, siger Christine Jakobsen, og Anette Rasmussen er enig:

– Det giver sammenhængskraft, at vi kan møde hinanden, supplerer hun.

Der er nok ikke så meget tvivl om, at Anette Rasmussen bliver boende i Verninge, men også Christine Jakobsen føler sig ret sikker på, at det er det rigtige sted for familien.

– Min søn, der går i første klasse har sagt: Mor vi flytter altså ikke igen. Vi er glade for at bo her og vil gerne bidrage til, at der sker noget og gerne have flere engageret. Her finder man roen, og det er rigtig rart. Vi har prøvet at bo i byen med mere støj og uro omkring os, og det er rart med den ro der er her, siger hun.

Indkøbsmulighederne er kun fem kilometer væk i Tommerup, og på 15-20 minutter er man i Odense.

Vild med Verninge er for alle aldre

Det er ikke bare borgerforeningen, men også gymnastikforeningen, forsamlingshuset, Verninge Husflid, spejderne, skolen og idrætsforeningen, der er med, når Vild med Verninge kører løs fra klokken 10 til midnat lørdag 2. september.

Der bliver noget for alle aldre, og arrangørerne håber, at også folk, der endnu ikke bor i Verninge får lyst til at komme og møde de lokale og få et indtryk af, hvad området har at byde på. Ikke bare af byggegrundeen også af foreningsliv, og se hvad det kan blive til, når foreninger og frivillige alle byder ind.

Udgangspunktet for dagen er Byparken ved Verninge Skole.

Assens Musikskole optræder med Musikfrø for de allermindste, man kan prøve spring i gymnastiksalen og bygge med lego på skolen. Er man som Anette Rasmussen til natur, kan man tage med Assens Kommunes naturmedarbejder Jannik Seslef på guidet gåtur i Åsemosen, det nyeste naturområde, er man til det mere konkurrenceprægede kan man tage til naturrace i Verninge Mose, et løb med forhindringer, spejderne laver aktiviteter og der fodboldkamp på sportspladsen, bålhygge og i Verninge Husflids bod kan man filte og male på sten. Fuglekildens legeplads er også åben for leg.

Frivillige sørger for madboder med forskelligt spiseligt i dagens løb og henimod aften er der sørget for madvogn, hvor man for 100 kroner kan spise så meget, man orker, eller så længe der er noget at tage af.

– Vi har prøvet madvognen før, og det var rigtig godt, fortæller forperson for Verninge Borgerforening Christine Jacobsen.

Aftenen byder på rap og hiphop-show med Rapalogik og Lååftens Helte, hvorefter en DJ spiller festen i gang et par timer. (Liw)

Del denne historie på: