UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Da Dannebrog faldt ned fra himlen!

Det er overalt. Det røde flag med det hvide kors. Og det bliver brugt, det danske flag. Intet andet folkefærd flager så meget og så ofte som os, fortælles der. I begyndelsen var det ellers kun militæret og kongen, som måtte bruge Dannebrog. Men i 1854 fik den almindelige dansker også lov til at flage.

Lørdag den 15. juni kl. 19,00 markeres Valdemarsdag i Assens i samarbejde mellem Danmarks-Samfundet og Vor Frue kirke. Dagen er indført i 1912 for at mindes den dag i 1219, hvor Dannebrog – ifølge myten – faldt ned fra himlen i Estland. Det var her, at den danske konge Valdemar Sejr, kæmpede mod esterne i slaget ved Lyndanisse. 

Flagets uventede tilsynekomst i den stærke blæst var ”som sendt fra himmelen”, og opildnede de hårdt trængte danske soldater under kong Valdemars ledelse til den endelige sejr, og siden da har Dannebrog været danskernes nationale symbol, om end det først relativt sent blev ”hver mands eje”. I mange århundreder var det simpelthen kongens flag, ikke mindst som samlingsmærke i krig, og heraf fulgte, at det efterhånden også blev orlogsflådens flag.

Men ideen til selve flagdagen kom fra Danmarks-Samfundet, der blev stiftet i 1908. Fire år senere – i 1912 – begyndte Danmarks-Samfundet at sælge de små kendte Dannebrogsflag på Valdemarsdagen. Overskuddet finansierede uddelingen af flag og faner til skoler, spejderkorps, foreninger og så videre.

Markeringen af Valdemarsdag har en stærk tradition i Assens, hvor der igennem flere år har været et samarbejde mellem Danmarks-Samfundet og Vor Frue kirke. 

Således også i år, hvor man traditionen tro på denne lørdag begynder kl. 19,00 ved Peter Willemoesskolen på Skelvej. Byrådsmedlem Knud Søby holder tale for Dannebrog, og der vil være musik af Assens Harmoniorkester under direktion af Lars K. Mortensen. Der vil naturligvis være faneformation, og velkomst ved Preben Find.

Herefter er der festlig fanemarch igennem byen sammen med Assens Harmoniorkester til Vor Frue kirke.

Kl. 20,15 vil der være aftensang i Vor Frue kirke ved provst Ole Hyldegaard, og her medvirker Syngedrengene, organist Ulrik Spang-Hanssen samt Assens Harmoniorkester.

Efter aftensangen er menighedsrådet vært ved en forfriskning.

Del denne historie på: