UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

En større campingplads!

Ovenstående billede er i sin tid ”taget” fra Vor Frue kirke i Assens med retning mod sydvest ned over det dengang nye jernbaneterræn med kreaturbåse til venstre og svineslagteriet til højre. Undervejs til Næs ses den daværende destruktionsanstalt, som i sin tid stank ulideligt til ulempe for både byens borgere samt byens besøgende.

Længere fremme førte en lille bro over det vandløb, som forbandt Krabbeløkken og det såkaldte Skitnor. Sukkerfabrikken har jo efterfølgende – som der står i jubilæumshistorien fra 1974 – ladet sit skyllevand løbe ud i Skidtnoret, som for længst er forsvundet. Området er nu omgivet af høje volde, og niveauet ligger flere meter over vandspejlet. 

Den højre del af området er i dag sommerhusbyen Asnæs.

Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer. På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før roerne kunne bruges i produktionen. 

Jorden blev ledt over på arealet sydvest for fabrikken. Før 1884 var området faktisk en flad strandeng kun en halv meter over havniveau. 

I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret jord nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det cirka 40 ha store område hævet, så det i dag ligger omkring 10 meter over havets overflade.

Og området har siden hen altid været et besøg værd for en rask gåtur, og det har mange lokale borgere jo benyttet sig af. Men også her skal der tilsyneladende ske forandringer, nøjagtig som på det store areal, hvor man er godt i gang med at udvide campingpladsen, så man kan få plads til endnu flere campister. 

Der har gennem årene – med forskellige campingejere i spidsen for den sædvanlige plads – været en del utilfredshed med, at man ikke har kunnet udnytte denne tomme plads. Men årsagen til dette har altid lydt, at pladsen var forurenet. Men det er der jo tilsyneladende lukket op for, og der er da også gjort et godt stykke arbejde af både ejerne og håndværkerne, så man er klar til at hejse flaget og tage mod både nye – og naturligvis – de campister, der altid er gæster i Assens.

God sommer!

Del denne historie på: