UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Siden midten af 1990’erne har Valentinsdag vokset sig stadigt stærkere i Danmark, for endelig at slå igennem ved århundredets slutning.

I 2000 begyndte for eksempel TV-stationer og andre landsdækkende medier at markere dagen – for eksempel med særligt romantiske TV-programmer og lignende. På samme måde satsede visse supermarkeder på dagen gennem annoncer og særlige varer, for eksempel hjertelyskæder, hjerteformet pasta med videre.

Valentinsdag, som fejres onsdag den 14. februar, er kendt som kærlighedens dag. På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver. 

Afholdelse af Valentinsdag i Danmark er – som nævnt – en forholdsvis ny tradition. I Finland, hvor dagen har været fejret siden 1989, er det den næstvigtigste sæson for afsendelse af postkort med 5-6 mio. valentinskort. USA må siges at være foregangsland for helligdagen. Der sendes nemlig her hvert år 192 millioner valentinskort.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var, er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

Dagen kan efterhånden markeres i de fleste aldersklasser og grupper, fra det midaldrende ægtepar, der går ud og spiser en god middag – til teenagerpigen, der sender Valentins-SMS og måske modtager en enkelt rose fra sin kæreste.

I Brasilien bliver dagen fejret den 12. juni og kaldes Dia dos Namorados.

Del denne historie på: