UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

De betalte frihedens pris

Den kirkegård, der var anlagt omkring Vor Frue kirke i Assens, blev jo nedlagt i 1820. Dog havde man allerede i 1810 taget en ny kirkegård i brug på Ny Adelgade, den som man i dag kalder den gamle kirkegård.  

For en ny kirkegård så dagens lys i 1885, på en hjørnegrund ud mod Møllevej og Stadionvej. 

Og samme år blev kapellet bygget, og det fungerer faktisk i dag som kontor for kirkegårdschefen. Da kirkegården blev indviet den 23. april 1889 bestod den kun af den centrale del af det nuværende område, der jo siden er blevet udvidet mod øst i 1909 og mod vest i 1975. 

Og nær det nordøstlige hjørne af denne byens nye kirkegård på Stadionvej 2, ligger en afdeling med 19 engelske og canadiske flyvergrave fra Anden Verdenskrig.

Gravstene fra Anden Verdenskrig rummer jo andet end heltemodige historier om frihedskæmpere.

”Kirkegårde er også de levendes have”, har jeg læst et eller andet sted. Og det pointerer dermed vigtigheden af at viderebringe de dødes historie til dem, der færdes på kirkegården.

På den nye kirkegård i Assens er der fredede grave for de britiske og amerikanske omkomne under Verdenskrigen. De ofrede faktisk livet for folkets frihed.

På det lille billede ses en mindehøjtidelighed ved flyvergravene den 15. maj 1945, hvor Anden Verdenskrig var afsluttet, og hvor hundredvis af byens borgere deltog. Her var det Assens pastor Kure, der forestod højtideligheden. Senere – i 1949 – blev pladsen omlagt til det nuværende. På den store mindesten her kan man læse følgende: ”Assens by hegnede denne gravplads i 1949”. Ligeledes kan man på hver enkelt gravsten få oplyst de faldnes personlige oplysninger, årstal med videre.

Del denne historie på: