UGENS KLUMME

Assens

Af Helge Desler

Kasernen i Assens!

April måned synger på sidste vers – sådan da. Og maj måned er klar til at blive taget i brug blandt andet med de forskellige helligdage, der giver fridage, som Kristi Himmelfartsdag og Pinsedage.

Og der var jo også noget med en Bededag, der tidligere var en af årets fridage. Men denne Bededag, fredag den 5. maj, har regeringen – noget usympatisk – og også imod en stor del af den danske befolknings ønsker – nedlagt.

Og så er der for øvrigt i mindernes bog klokken ci rka 20,30 den 4. maj 1945, at den tyske kapitulation blev bekendtgjort i Danmark over BBC. Det var dog først med ikrafttræden fra lørdag den 5. maj 1945 kl. 8 om morgenen, at Danmark atter var et frit land. 

I 1942 var Assens endnu en gang blevet garnisonsby, og præget af besættelsestidens stemning var der derfor stor modtagelse i Assens, da ekstratoget med de cirka 150 mand fra den nye garnisonsstyrke ankom til Assens, hvor borgmester A. L. Kjergaard i spidsen for over tusinde af byens borgere tolkede kommunens glæde over at modtage soldaterne. 

Fodfolkspioner-kommandoen ankom fra Tønder, og den blev indkvarteret i en helt ny baraklejr, der blev indviet fredag den 27. november på byens gamle markedsplads på Købmand Plums Plads, der lå i forlængelse af Østergade (Østervang).

Her blev der også tidligere spillet fodbold og kricket i en længere årrække, faktisk helt frem til 1938. Tidligere havde man som trænings- og kampplads anvendt en plads på Næs, senere en stubmark, der var stillet til rådighed af avlsbruger Storm, men senere flyttede man så til Købmand Plums Plads.

Og efterfølgende er området blevet et udsøgt område for parcelhusejere i massevis. Men det er en helt anden historie.

Efter krigen ”arvede” Assens Gymnastik- og Idrætsklub – i dag Assens Fodbold Club -en af bygningerne fra denne kaserne. Den skulle gøre brug som klubhus, eller som omklædningsrum – og den blev efter krigen flyttet til fodboldklubbens træningsareal, der dengang var placeret med Bryggeriet Vestfyen og nogle år senere den gamle Assenshal som nærmeste naboer. Og her fungerede den i mange år til glæde og fornøjelse for store og små fodboldspillere til deres omklædning og det kolde brusebad – der nåede nemlig aldrig at komme varmt vand i hanerne til brug af spillerne efter deres udfoldelserne på denne byens træningsareal, inden fodboldklubben nogle år senere fl

Del denne historie på: