UGENS KLUMME
Assens
28. marts 2025
Af Helge Desler
Sommertid
Sommertid blev jo i sin tid – blandt andet – indført for at spare strøm, og fordi det gav flere lyse dagtimer. Det var i 1916 under 1. Verdenskrig, at sommertiden for første gang blev indført i Skandinavien. Anden gang var under Anden Verdenskrig og i årene, der fulgte umiddelbart efter – i 1940 til 1948. Tredje og seneste gang var i sommeren 1980, hvor sommertiden blev indført, som vi mere eller mindre kender den i dag. Fra 1980 til og med 1995 strakte sommertiden i Danmark sig nemlig fra sidste søndag i marts til sidste søndag i september.
Når uret slår over i sommertid, går den danske tid over i universaltid, fordi en ny lov træder i kraft.
Når urene stilles en time frem natten til søndag, går Danmark over i sommertid, og der bliver skåret en time af nattesøvnen.
Men i år er det ikke kun vintertiden, der bliver skiftet ud. For Danmark går også formelt over til at følge den koordinerede universaltid, UTC, som de fleste andre lande også følger. Og som Danmark i praksis også har fulgt i mange år.
Det vedtog Folketinget den 14. marts, og den tidligere lov fra 1893 om Tidens Bestemmelse via Jordens rotation ophæves derfor samtidig med tidsskriftets indflydelse fra den 26. marts klokken 02.00.
Selvom sommertid er et forholdsvist nyt fænomen, opstod ideen langt tidligere. Tilbage i 1784 legede opfinderen Benjamin Franklin nemlig med ideen for at spare på stearinlysene.
I dag har omkring 70 lande indført sommertid, herunder det meste af Europa og Nordamerika. Det er dog ikke alle lande, der helt følger samme datoer som EU.
Økonomi spiller en markant rolle i argumentet med sommertid. Ifølge flere forskere er et vigtigere argument dog effekten på vores helbred.
Første gang sommertid blev indført i Danmark var i 1916 og dermed under Første Verdenskrig. Anden gang var under Anden Verdenskrig og i årene, der fulgte umiddelbart derefter. Tredie gang var fra 1980 og frem til 1995.