UGENS KLUMME
Assens
25. marts 2025
Af Helge Desler
Bankegyden i Assens
Der er sikkert ikke så mange mere, der kan huske Bankegyden i Assens. Bankegyden gik fra Ramsherredport til Ladegårdsport langs den nordlige voldgrav af det befæstningsanlæg, der omkransede Assens. Befæstningen anlagdes efter en forordning fra Christian IV`s hånd fra 1628. Den bestod af en vold med en foranliggende grav med fem bastioner og fire porte: Strandport, Ladegårdsport, Ramsherredport og Østerport.
Anlægget kan ses på Topps kort over Assens fra cirka 1860, men da var der kun få rester af befæstningen, der allerede en halv snes år efter opførelsen var forfalden.
Turen gik videre, og for at fornemme lidt af tidligere tiders stemning omkring havnen kunne man bevæge sig ned ad Strandgade. Her lå jo i tidligere tider byporten, Strandporten, der blev nedrevet i 1859, en tid var der fængsel, Boye sad der og blev dømt til døden i 1856. I taget på porten var havnens eneste fyr, en tælleprås til at lede færgesmakken ind til skibsbroen.
Damgade brød sig til, oprindeligt med navnet Møllegade i tidligere tider på grund af Strandmøllen. Ramsherred, med Ramsherreds Port ud for datidens politigård, Ladegårdsgade med datidens turistbureau og huset modsatte side er fine repræsentanter for 1600-tallets borgerhus. Dengang kunne man i Ladegårdsgade 23 og 25 se de to fine gavlhuse fra omkring 1700-tallet. På højre side Møllers gård fra 1600-tallet.
De mange købmandsgårde i Assens var oprindelig anlagt for kornhandel. Langsomt ændrede det sig dog, idet landbrugskrisen, hvor bønderne skiftede fra korn til kød og mælk, altså selv omsatte kornet, gjorde, at behovet for de mange købmandsgårde langsomt forsvandt, ligesom krigen 1864 lukkede handlen med Sønderjylland og Tyskland. Da så jernbanen kom i 1880, var det kun handelshuset Plum, der overlevede og blev jo en aktiv del af bybilledet i Assens.