UGENS KLUMME

Assens

11. februar 2025

Af Helge Desler

Byens ældste hus!

Hovedgaden Østergade i Assens strækker sig centralt fra Odenselandevejen i øst over Willemoesgade i vest til havnen, og det virker jo som indbegrebet af alt bredt, lyst og godt, som var den en naturlig bymæssig forlængelse af det bælt, den munder ud i. 

Mange bevarede bindingsværkshuse vidner endnu om Assens rigdom i renæssancen. Det ældste lag af huse fra cirka 1575-1600 er gavlhuse i to etager med kraftigt tømmer, knægte og stolpeskæl ved mødet mellem over- og underetage i familie med tilsvarende huse i Kolding, Middelfart og Haderslev. Et af de ældste huse i Assens er Madam Bundsens Hus på Korsgade 11, hvor skråstivere og stolper i anden etage er prydet med halvrosetter, som det også kendes fra Odense og Ribe fra cirka 1575, og restaureret i 1953. 

Dette hus har vi skrevet om tidligere, men vi bliver i dette skriv om en af de ældre bygninger i Assens by, for ikke at sige om byens ældste hus, der jo ligger på Østergade nummer 11 og som er opført omkring 1550. Bare to fag af den oprindelige facade er synlige, resten er skjult bag eller ødelagt af den grundmurede karnap. 

Knægtene er prydet med gotiske udskæringer og på et par af stolperne ses indskriften ”ALL SKEL” i huset”. I huset opbevares et bræt med inskriptionen ”WELT WO DW WILT” (Du kan skabe dig en verden hvor du vil) som sandsynligvis tidligere sad på facaden.

Wessels Udsalg havde tidligere forretning her, men på de fleste nulevendes borgeres huskesedler fortæller den nok mest om købmandsforretningen, der i nyere tid havde Aagaard i spidsen i de lokaler. Et skilt over porten fortalte at gården hed Maaløes Gård, og her havde Assens Amts Dagblad både redaktion, Expedition og trykkeri. Senere så Vejles Bogtrykkeri lyset i disser lokaler, der også på et tidspunkt blev overtaget af byens billardklub.

– Det er simpelthen ikke muligt at få bobslæder lige nu – og det skyldes, at der ikke har været snevejr i flere år, siger Palle Knudsen.

Del denne historie på: