Mølledammen i Assens

Assens

Af Helge Desler

Der dukker stadig nogle nye beskrivelser af ”Assens i gamle dage” op – ihvertfald for den skrivende. For nylig har jeg nemlig fået foræret hæftet ”Byvandring i Assens” fra 1978 og kunne her læse, at godt halvanden meter under gulvet i museet i Damgade for den kendte modstandsmand Toldstrup står der en gammel dobbeltmur af kamp, ved hvis fod der ligger det hvideste strandsand med bølgeslagslinier og skaller. 

Muren fortsætter under jorden i retning af Mølledammen og er rester af et værn mod havet, som for 1000 år siden lå meget højere i forhold til kysten i dag.

Men tilbage til Mølledammen og nabobygningen hertil, Damgade 35, som ses på billedet. Her boede nemlig vognmand Jakob Jensen og hustru Jensine, og det var den skrivendes faster og onkel. Og det vækker naturligvis nogle minder frem fra ungdommens dage, for når vejret havde fundet vinterstøvlerne frem, så gav det mulighed for skøjteløb med videre på Mølledammen. Og det var jo ikke så dårligt at pausere indendørs en gang imellem – som jeg havde mulighed for – så man kunne få varmen igen. 

Og pausen foregik som regel i den lille veranda, der ses på billedet. Og det hændte jo også, at man blev opvartet med både sodavand og nybagte boller, og havde så samtidig den bedste udsigt til alle skøjteløberne med flere ud over hele Mølledammen.

Selve kortet har også sin historie, idet det er sendt den 12. januar 1908, og det har kostet tre øre – et to øres og et en øres frimærke – at sende.

Del denne historie på: