Vil du med til Trankebar?

Trankebar

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Foreningen Trankebar inviterer interesserede med på en rejse til Trankebar til november, hvor man blandt andet kan opleve 225 års dansk historie på stedet.

Foreningen Trankebar, der blandt andet har sat sig for at bevare minderne om de 225 år med dansk handelsstation på Coromandelkysten, glæder sig over, at den lokale regering i delstaten Tamil Nadu har bevilget et beløb på 3,5 mio. crore rupier svarende til omkring tre mio. kroner til renovering af Fort Dansborg og den danske guvernørbolig i Trankebar. De gale bygninger ligger i et hårdt klima og kræver hele tiden vedligeholdelse, og hidtil har Foreningen Trankebar brugt mange kræfter på at tilvejebringe midler til det.

– 2002 brugte vi 100.000 kroner af vores egne penge til at renovere den føste del af fortet, fortæller formand for Foreningen Trankebar Poul Petersen, tidligere forstander på Vestfyns Efterskole i Tommerup.

Efter renoveringen af den første del af fortet tog den indiske regering over, men det har fortsat været Foreningen Trankebar, der har været førende i at skaffe midler til bevaring af de gamle danske bygninger og til kystsikring efter Tsunamien i 2004.

– De seneste tre år har vores forening arbejdet på at totalrenovere kommandantens hus, hvor den danske kommandant boede fra 1733. Bygningen var i en elendig forfatning, og det krævede store midler at få den bragt tilbage til fordums pragt, siger Poul Petersen.

For tiden arbejder omkring 10 indiske håndværkere på at færdiggøre huset, og til februar holdes den officielle åbning af huset, som bliver en del af Trankebar Maritime Museum.

I november rejser tre medlemmer af Foreningen Trankebar af sted mod Trankebar og spørger i den anledning, om andre har lyst til at rejse med.

– Flyprisen er cirka 5000 kroner. Du bor billigt i foreningens hus, og vi skal nok vise dig “vores” Trankebar og fortælle historien om de 225 år, danskerne havde handelsstationen på stedet. Eneste krav er, at du er medlem af vores forening og har lyst til at opleve historien, siger Poul Petersen, der kan kontaktes på tlf. 4092 2637 eller mail: poul@vestfynsefterskole.dk 

Del denne historie på: