Forening søger beretninger om søfolk, som har sejlet til Trankebar

Trankebar

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Foreningen Trankebar vil markere 400 året for oprettelsen af den danske handelsstation i Trankebar og håber, at nogle læsere ligger inde med gamle beretninger fra søfolk.

– Gennem de 225 år som Trankebar hørte under Danmark må der være en del søfolk som har sendt breve hjem fra rejsen til Trankebar. De historier vil vi godt have fat i, siger Poul Petersen, formand for Foreningen Trankebar.

– Jeg er her i december i Trankebar sammen med to af vores bestyrelsesmedlemmer for at forberede den store 400 års fejring som vi har planlagt til 4. og 5. februar 2023. Fejringen er tre gange blevet udsat på grund af corona, nu kan det endelig lade sig gøre, fortæller han.

400 året markeres med en sportsdag for alle Trankebars skolebørn på Paradepladsen foran Fort Dansborg. Søndagen finder den officielle del af fejringen sted. Her er der inviteret gæster fra Danmark, som sammen med Trankebars indbyggere vil markere samarbejdet mellem Danmark og Indien, der begyndte, da det første skib landede på Coromandelkysten af Sydindien i år 1620, og handelsstationen Trankebar blev grundlagt. 

– Vi var i Trankebar gennem 225 år fra 1620 til 1845,  da vi måtte sælge kolonien til briterne.  Gennem de mange år har danske søfolk og soldater  sejlet på Trankebar. Nogle har været inde for at proviantere, nogle har haft kortere eller længere ophold i Trankebar, og andre har været på gennemrejse. De historier og breve vil vi godt have fat i. Hvad der ligger i arkiverne er mest rapporter og offentlige dokumenter fra guvernører og andre i administrationen. Det kunne være sjovt også at få søfolkenes og soldaternes historier, nævner Poul Petersen

– Jeg håber at vi kan få flere beretninger fra søfolk som kan fortælle om turen til Trankebar og måske også om forholdene i byen, siger han.

Årets julegave er et højskoleophold i Trankebar

At give hinanden oplevelser, er de senere år blevet en populær julegave. 

Det gælder også for Birgit Stricker, Sønderborg. 

– Julegaven til mig selv i år er et højskoleophold i vores gamle danske koloni i Trankebar. Jeg har været på højskole i Trankebar flere gange, fortæller Birgit, som selv har familie begravet på den gamle danske kirkegård bag Fort Dansborg.

Hver gang sker der noget nyt, fortæller Birgit. 

– Det er spændende at opleve de meget entusiastiske medlemmer i den lille Foreningen Trankebar, som hele tiden har nye historiske projekter på bedding. 

Denne gang afsluttes årets højskole i Trankebar med at deltagerne er med til 400 års fejringen for danskernes ankomst til Indien. Den finder sted i weekenden den 4. og 5. februar. Om lørdagen er der sportsdag for alle Trankebars skolebørn på Paradepladsen, og om søndagen sker den formelle fejring. 

Samtidig med fejringen bliver den færdige del af Kommandantens Hus indviet.  De seneste år har 25 indiske håndværkere arbejdet på renovering af bygningen.

Mere om Trankebar og fejringen kan læses på foreningen Trankebars hjemmeside:

www.Foreningentrankebar.dk

Del denne historie på: