Unge møder ældre og gamle ting får nyt liv

Tommerup, Tommerup St. og Aarup

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Nyt samarbejdsprojekt mellem Folkekirkens Nødhjælp og Tommerup Efterskole

Giv Sille Ellegaard en gammel kaffekop, en underkop, en klat lim og en snor, og vupti har hun lavet et hængende foderbræt. 

Eller stik Markus Barlebo en sovsekande, en boremaskine, en ledning og en fatning, og vupti har han lavet en lampe. 

Sille Ellegaard fra Faaborg og Markus fra Otterup går begge i 10. klasse på Tommerup Efterskole og har begge valgt verdensborgerlinjen. 

Derfor mødte de forleden bl.a. Jean Eckert og Marianne Ottosen Larsen, der begge er frivillige i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Aarup, som var troppet op på efterskolen med et læs ting og sager – skuffer, skabe, sovsekander, kopper, cowboybukser og you name it. 

Ny viden om genbrugsbutiksdrift

Ugen før havde de godt 20 efterskoleelever fordelt på to hold besøgt Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker i Aarup og Tommerup St. 

– Det er vildt hyggeligt at mødes med efterskoleeleverne. Jeg håber da, at eleverne får fokus på genbrug, sådan at ting, der ikke er i brug længere, ikke behøver blive smidt ud, men kan få nyt liv. Og så så jeg da også gerne, at eleverne på et tidspunkt kunne få lyst til at blive frivillige, siger Jean.

Anne Hummelmose fra Gladsaxe og Sille brugte deres kreative evner på porcelænsmaling, så gamle kopper blev til farverig brugskunst. 

– Jeg er vant til at købe tøj i genbrugsbutikker, siger Anne. 

Det samme er Sille, som forleden i en genbrugsbutik fandt et bælte, som hun ikke kunne stå for. 

For de to piger var det en lærerig oplevelse at høre om, hvordan arbejdet i en genbrugsbutik blev organiseret, sådan at der bl.a. hele tiden er et flow i det udstillede tøj. 

Begge piger har haft et aktivt fritidsliv med bl.a. håndbold, badminton og FDF. 

De har også snust til det frivillige arbejde. 

– Vi har bl.a. været med til at dele flyers ud i forskellige sammenhænge, fortæller pigerne. 

Verdensborgere til Cambodia

At gå på verdensborgerlinje indebærer, at eleverne skal ud i verden og gøre en forskel for verdens fattige. 

Det skriver Tommerup Efterskole på sin hjemmeside. De skal arbejde med selvvalgte projekter og have fokus på medborgerskab. Og så er årets højdepunkt en tur til Cambodia.

– Forleden var vi i Aarhus, hvor vi mødte to tidligere stofmisbrugere, som viste os rundt i nogle miljøer, hvor normalt kun hjemløse kommer, fortalte Anne.

Et andet projekt, som verdensborgerne skal i gennem, sætter fokus på ulighed, sådan at en gruppe elever skal være de rige, der spiser godt og sover trygt inden døre, mens de fattige får dårlige mad og måske sover på gaden. 

De nye produkter – som på genbrugsslang kaldes for upcyclede varer – sammen med andre ting, eleverne blot reparerede, sættes til salg i de to genbrugsbutikker. og Tommerup Efterskole vil efterfølgende få en melding på, hvordan salget er gået. 

Videre skal både skolen og de to genbrugsbutikker evaluere forløbet – og afgøre om dette første fælles projekt skal følges op af nye. 

Samarbejdsprojektet

– Vi samarbejder med hinanden, fordi vi tror, at begge parter kan have glæde, gavn og læring af at mødes til at samskabe som medborgere med henblik på bedre:

– Forståelse af begreber som frivillighed, genbrug, bæredygtighed, næstekærlighed i form af nødhjælp, brobygning mellem generationer, respekt for hinanden m.m.

– Forståelse af at være aktiv verdensborger med et lokalt afsæt, der arbejder aktivitetsbaseret for at gøre konkret forskel med nødhjælp og engagement i ”ind- som udland”, fortæller Peter Sjursen, der er genbrugskonsulent i Folkekirkens Nødhjælps distrikt Fyn og Sydjylland. 

Eleverne får:

– en indsigt i hvad en genbrugsbutik er med dens rutiner, omfang af frivilligt arbejde og samarbejde. Og det fra  varen kommer fra giver / genbrugsplads til den ender i kundens varetægt.

– En indsigt i hvad det indebærer at være frivillig i en genbrugsbutik, med praktiske opgaver, samarbejde, værdien af fællesskab og bidrag til genbrugsbutikkens højere formål. 

– Indsigt i FKN, Folkekirkens Nødhjælps arbejde på lokalt og globalt plan via inputs fra FKN-ansatte

De frivillige får:

– Mulighed for at formulere sig om deres vigtige arbejde. 

– At videregive viden om og inspirere de unge til frivilligt arbejde.

– Hjælp fra eleverne til konkrete opgaver som at opbygge udstilling i facadevinduer og upcyclingsprodukter. 

– Mulighed for at samarbejde og skabe bro mellem generationer.

Del denne historie på: