Glem alt om partier – Sofia Svensson stiller op for sig selv til kommunalvalget

Tommerup

22. marts 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Hun er nemlig demokrat og ikke politiker

De politiske partier sidder tungt på pladserne til byrådene. Det har dog ikke forhindret enkeltpersoner i at stille op uden om et parti, men som regel når de ikke i nærheden af at blive valgt, viser erfaringerne fra valgene siden kommunalreformen i 1970, 

Når det en sjælden gang sker, er det som oftest en siddende borgmester, som er røget uklar med sit parti, og derfor – med succes – stiller op på sin egen liste. 

De måske lidt dystre udsigter forhindrer dog ikke Sofia Svensson i at stille op på sin egen liste, selv om hun er alt andet en politisk runkedor. 

Den 45-årige MA polit. der de seneste 10 år har boet i Tommerup, er nemlig demokrat, og så kan man umuligt stille op for et parti. Ja, sådan ser hun på det. 

– Partierne har mistet følingen med, hvad befolkningen vil, siger Sofia Svensson. 

Hun henviser bl.a. til, at kun et mindretal og endda et svindende mindretal af befolkningen er medlem af et politisk parti. 

Kreativiteten forsvinder

Og de, der er medlem, er alt for optaget efter at jagte magten og i den proces forsvinder kreativiteten og samarbejdsviljen. 

Sofia Svensson henviser også til målinger, der viser at befolkningens tillid til det politiske system er faldende. 

– Den manglende deltagelse betyder, at demokratiet bliver ligegyldigt, siger Sofia Svensson, der på flere fronter har beskæftiget sig med politik. 

– Jeg har arbejdet som international valgobservatør i 12 år, og det har været i Ukraine, USA, Guatemala og Ghana, fortæller Sofia Svensson. 

– Jeg er desuden leder af den uafhængige, tværpolitiske NGO Bedre demokrati, som arbejder for mere samskabelse og borgerinddragelse i kommuner og Folketing. Vi har projekter, som styrker unges deltagelse, borgernes demokratiske selvtillid og bedre nærdemokrati.

Sofia Svensson er også medlem af Tommerup lokalråd og er suppleant i bestyrelsen for Knarreborg Brugsforening i Tommerup.

Mærkesager

Set fra Sofia Svenssons udkikspost skal det politiske system gentænkes og hendes mærkesager er derfor. 

1. Mere og bedre nærdemokrati i form af borgerinddragelse og samskabelse. Politikerne arbejder for borgerne, og derfor skal borgerne lyttes til som et supplement til de demokratiske valg. Demokrati foregår nemlig ikke kun ved valgene, men ved debat og samarbejde mellem valgene. 

2. Det skal være nemmere for borgerne at samarbejde med kommunen, og det er politikeres og forvaltningens opgave at gøre det nemt for borgerne at deltage i demokratiet.

– Desuden er jeg en kvinde, og hvis byrådet skal reflektere den demografiske sammensætning af borgere i Assens kommune, skal der flere kvinder i byrådet. Lige nu er der 8 kvinder ud af 29 byrådsmedlemmer i Assens byråd, siger Sofia Svensson. 

Del denne historie på: