Flot lokal opbakning til Ukraine-indsamling

Tommerup

23. marts 2022

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Der stod en røgsky fra pandekagebålet over SuperBrugsen Knarreborgs parkeringsplads lørdag formiddag, og spejdere kom med den ene plastiksæk efter den anden propfyldt med pantflasker. Hver gang en ny sæk var indløst i flaskeautomaten, blev beløbet føjet til “pantometeret”, der denne formiddag nærmede sig 15.000 indsamlede kroner, som Røde Kors sammmen med beløb fra salg af blomster og kager i Ukraines farver, kaffe og tombolalodder samt penge løbet ind ved Tommerup Idræts sponsorløb vil kanalisere videre til kollegerne i Ukraine.

Det var KFUM-spejderne i Tommerup, der fik ideen til at samle hele postnummer 5690 om en indsamling til det krigshærgede land.

– Det startede med ideen om at samle pant, så kom tombolaen til, så blomstersalg og kagesalg, og så ideen om at inddrage lokalbefolkningen, så det ikke kun var spejderne, der stod for det, fortæller Berit Skovgaard.

Således fik man også alle fire SFO’er med på at male lygter i gule og blå farver til det lysevent, som finder sted i torsdag aften 24. marts – månedsdagen for den russiske invasion i Ukraine.

– Tanken er også at få det ind i samtalen med de små. De hører meget, og nogle har kammerater med ukrainsk baggrund. Berit og jeg blev overraskede, da vi var ude med Bæverne (de yngste spejdere i børnehaveklassealderen red.) og hørte, hvor meget de vidste om krigen og Putin. Det her har været en god måde at få dem inddraget på, de er virkelig gået op i pantindsamlingen, fortæller Line Høker Eriksen, der er grupperådsformand hos KFUM-spejderne.

– Sidste weekend var vi på weekendtur, og selv om de var trætte, meldte de sig til at samle ind, og de ved godt, det ikke er penge, de får selv, fortsætter hun.

Mødt positivt af alle

Også i lokalsamfundet har projektet mødt flot opbakning, hvis folk ikke havde pantflasker, gav mange et pengebeløb i stedet for.

– Jeg har deltaget i indsamlinger i andre sammenhænge før, her blev vi mødt positivt af alle, fortæller Berit Skovgaard.

Det var en meget glad Berit Skovgaard, Folkebladet talte med igen mandag eftermiddag for at høre, hvor meget indsamlingen var vokset lørdag.

– Det gik over al forventning. Vi kan slet ikke få armene ned, sagde hun, efter at hun hos Røde Kors havde fået oplyst, at der nu var over 47.000 kroner på fælleskontoen, den konto, som alle indsamlede beløb – også fra sponsorløbet – går ind på.

– Og så har vi pantindsamling i Tommerup St. tirsdag (i tirsdags red.) , og Verninge er slet ikke gået i gang endnu, opsummerede Berit Skovgaard. Resultatet, som efter al sandsynlighed ender på den anden side af 50.000 kroner overstiger langt forventningerne.

– Da vi havde 3000 kroner, tænkte jeg wow, måske kan vi nå 5000, men så meget havde vi slet ikke forestillet os, siger hun. Tommerup Idræt har på sin Facebookside oplyst, at der i løbet af to timer lørdag blev løbet 233 kilometer, som tilsammen indbragte 20.573 kroner.

Del denne historie på: