DEN GODE HISTORIE

Tommerup

Margit Egdal, Lokalhistorisk Arkiv, Tommerup

Reparer dit tøj

Det er blevet populært at reparere sit tøj. Førhen var husmødrene ferme til at vende flippen, når en skjorte var slidt. I dag repareres der igen, gerne med kreative lappeløsninger. 

Under krigen, hvor der var mangel på tøj, var det nødvendigt at reparere, dengang var man bestemt også kreative. Det tyndede efterhånden ud i ens pæne tøj, der måtte gøres noget. Her rakte brugsen husmødrene en hjælpende hånd. Man kunne aflevere en slidt manchetskjorte i brugsen, oplyste Brugsforenings-Bladet i maj 1942. Efter en uges tid fik man skjorten retur med ny flip, ny halslinning og nye manchetter, der passede fuldstændig til skjorten. Det lod sig gøre ved, at man klippede rygstykket ud og brugte stoffet til ny flip og manchetter. Herrerne havde alligevel vest og jakke på, ingen kunne se, ryggen nu var et gammelt dynebetræk eller lignende. Brugsen tog 1,50 krone pr. skjorte, hvilket svarer til knap 40 kroner i dag, hvilket må siges at være en meget rimelig pris.  

Strømper og striktrøjer blev selvfølgelig stoppet. Var det ikke muligt at stoppe mere, var der nok alligevel lidt stof, der kunne bruges. Man lagde hånden på stoffet og tegnede uden om, syede sammen og så var der varme ny luffer. 

Billedet er fra Brylle, og teksten lyder ”Malerens 60 års fødselsdag 1942”. Nydelige herrer i det pæne tøj. Med små kneb, som at vende kraven, var man stadig velklædt. Fra v. ses tømrer Rasmus Lindegaard, smed Thomas Pedersen, fødselaren, maler Johannes Schjerning og Lars Larsen, Brylle Mark. Herren yderst til højre har vi endnu ikke navn på. Genkendes han, ko

Del denne historie på: