Blue Boys fra Nårup, hærgende mårkatte og andre gode historier

Tommerup

2. april 2021

Af Henning Frandsen – hf@folkebladet.net

Der er – eller rettere var – vokalgruppen Blue Boys, som havde sin storhedstid i 1950’erne og blandt medlemmerne talte John Mogensen. Og så var der Blue Boys fra Nårup, som i begyndelsen kaldte sig for Nårup Amatørtrio. 

Det band kan man læse om i Lokalhistorisk Arkiv og Forening Tommerups årsskrift, som netop er kommet på gaden. 

Ib Hansen, som i 1950 være 15 år, og kammeraterne Preben Find Madsen og Jørgen Waage Nielsen syntes det kunne være sjovt at lave et orkester med to harmonikaer og en guitar, så de begyndte at øve sig. 

Rygtet, om at tre gutter fra Narup havde dannet en trio, bredte sig i den lille by. Trioens første job var at spille til fastelavnsfest i Nårup Forsamlingshus. Og de gjorde det så godt, at de fik ros af arrangøren og hver et honorar på 15 kroner. 

Det viste sig, at guitaren ikke kunne høres så godt, men det hjalp, da de købte en mikrofon og fik lov til at bruge Prebens forældres radio som forstærker. 

Senere kom Ibs fætter Poul Rasmussen fra Sanderum med i bandet, der skiftede navn til Blue Boys, og meget passende optrådte de fire musikere i blå skjorter. 

Bandet fik mange jobs, bl.a. på Baagø, hvor de i flere år stort set spillede til alle fester på øen. 

”To år i træk spillede vi til bal efter andespillet, som vi også deltog i, og begge år vandt jeg ekstranummeret, som det første år var to levende ænder, og året efter en lagkage og en flaske vin, som vi delte med nogle piger efter ballet”, skriver Ib Hansen. 

Som et apropos til nutidens megen skriveri om rotteplager, kan man i årsskriftet læse en lille artikel, at i 1800 tallet var mårkatten, også kaldet husmåren, den helt store plage, for den åd harer, fugleæg, duer, høns og måske også krager, ugler og viber, ligesom den ødelagde stråtagene. Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab lovede derfor belønning for udryddelse af mårkatten og uddelte sølvbægre til mænd, der havde gjort en særlig indsats for sagen. 

En af dem var Niels Jacobsen i Usselhusene, i dag Skovstrup, som fik sit bæger for i 1822-24 at have fanget 160 mårkatte.

Ellen Warring skriver om rytterskolerne, hvor de første blev opført for 300 år siden.  I lokalområdet opførtes rytterskoler i Tommerup, Verninge og Brylle. 

Margit Egdal fortæller historien om Peter Willemoes forlovede, dvs. en avisand, der i 1883 gav stort postyr. Hun bidrager også med fortællingen om Verninge Kittelfabrik og Anna Købmand i Brylle. 

Orla Andersen har læst en poesibog fra Frøslevlejren for danske modstandsfolk, hvor flere mænd fra Tommerup sad indespærret i 1944-45. 

Del denne historie på: