YFU fejrer 40 år i Tommerup, og Leif Klausen har været med hele vejen…

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Tæt på toget og midt i Danmark, det gjorde udslaget, da udvekslingsorganisationen YFU for 40 år siden flyttede fra Padborg til Tommerup St.

For få år siden, under Coronakrisen, var udvekslingsorganisationen YFU Danmark tæt på at lukke ned. Et hold studenter måtte kaldes hjem, og året efter blev ingen sendt ud.

Bestyrelsen havde sådan set besluttet at lukke, men medlemmerne ville det anderledes, afviste på de obligatoriske delegeretmøder at deltage i beslutningen, nedsatte i stedet en ny bestyrelse, og således kunne organisationen fredag markere, at det er 40 år siden, den valgte at lægge sit hovedkvarter midt i landet, tæt på jernbanen i den gamle teglværksdirektørbolig på Stationsvej 4.

Havepasser i 40 år

En har været med hele vejen, og det er Leif Klausen. Han er ikke bare nabo til huset, men har i alle årene passet den 4000 kvadratmeter store have, og det var faktisk også ham, der mindede sekretariatschef Mads Erik Schiønnemann om, at det i 2023 var 40 år siden YFU-eventyret startede på Stationsvej – og Tommerup St. kom på verdenskortet.

For det er i huset her, at YFU holder weekender for unge, der skal ud i verden som udvekslingsstudenter, og hvor unge udefra første gang bliver introduceret til dansk sprog, livsstil og kultur.

– Men er YFU-huset også en del af lokalsamfundet?

– Vi føler os i høj grad som en del af lokalområdet. Mange af os, der har haft med YFU at gøre kendte ikke Tommerup i forvejen, men for mange af os er huset blevet en del af vores liv. Det er i vores formative år, vi har fået nogle af vores vigtigste venskaber her. Vi bruger både Rema og Brugsen, og vi græd, da kiosken længere oppe af vejen lukkede, for der var vi vant til at handle. Af og til har vi spillet for høj musik og sagt undskyld, når vi blev bedt om at skrue ned. 

Og mange går forbi vores hus hver dag og tænker, hvad er mon det for et hus? Det vil vi gerne vise, siger sekretariatsleder Mads Erik Schiønnemann, derfor var alle interesserede budt med til jubilæumsreception i fredags.

Hul igennem

Og naturligvis var Leif Klausen også med her. Selv om han efterhånden er fyldt 74, har han ingen planer om at droppe havetjansen, som han søgte og fik, da der blev indrykket en annonce i den lokale ugeavis.

– Jeg har også fået flere maskiner med årene, siger han og nævner, at hvor han i dag har en havetraktor, der kan slå græsset rundt om træerne, skubbede han selv plæneklipperen rundt i på den store plæne tidligere.

Nogle af de i dag tårnhøje grantræer har han selv plantet, et af dem har han haft med hjem fra Norge, fortæller han.

Da han fik jobbet lavede han et hul i sit raftehegn, og siden har der været direkte adgang mellem hans egen og YFU-haven.

– Vi kan godt finde på at bruge haven en gang imellem, når der ikke er andre, fortæller Leif Klausen, der efterhånden også er blevet en slags vicevært.

De fem ansatte arbejder hjemmefra, så i dagligdagen står huset tomt. Og så er det Leif Klausen, der sørger for, at der bliver varmet op, hvis nogen skal bruge det, ligesom han engagerer et rengøringsfirma, når huset af og til skal have en overhaling. Der har også været bud efter ham til at komme og fortælle om husets historie.

Da Astrid fik to kaniner

Som også sekretariatsleder Mads Erik Schiønnemann nævner, er der af og til blevet holdt nogle livlige fester i huset. Og især en af dem, der ligger mange år tilbage, husker Leif Klausen.

 

– Olav Classen, en tidligere formand, fejrede sin 30 års fødselsdag og løb rundt i haven i underbukser. Af de andre fik han to hvide kaniner, som han ikke vidste, hvad han skulle gøre med, da weekenden var ovre, så dem fik vores datter Astrid, fortæller Leif Klausen og tilføjer, at der har været mange sjove oplevelser.

– Det var vist 25 års-jubilæet, der blev fejret med en fest i Tommerup Hallerne med Lars Hjortshøj, der også er tidligere YFU’er, mindes han.

Det går fremad igen

YFU er ikke kommet helt op i omdrejninger siden nedlukningen i 2019-20, men det går fremad. Det første år efter nedlukningen sendte man 21 afsted, året efter 45 og i år er 43 rejst ud i verden. Størstedelen rejser til USA.

Det gjaldt også borgmester Søren Steen Andersen, da han tog afsted som udvekslingsstudent med YFU i 1988-89. I den seneste udgave af Jul i Tommerup fortalte han om sit udvekslingsår og de mange andre rejser til USA og værtsfamilien, som det siden har ført med sig.

– Der var langt flere, der tog af sted i 1980’erne og 90’erne. Dengang var det udelukkende foreninger, der stod for udvekslingsprogrammerne. I dag er der også firmaer, der formidler ophold, siger Mads Erik Schiønnemann.

Den anden vej er det også gået lidt ned. I år er der således kun kommet 22 udvekslingstudenter til Danmark.

Det tal afhænger imidlertid af, hvor mange værtsfamilier, YFU kan finde, og her spiller inflationen og de stigende priser, der påvirker privatøkonomien ind, mener sekretariatslederen.

De udenlandske studenter, der kommer til Danmark kommer fortrinsvis fra Europa.

Leif Klausen slog til, da YFU efter overtagelse af det store hus på Stationsvej søgte en havemand, og han har hængt ved siden og passet den store have i weekender og frit, mens han stadig var på arbejdsmarkedet. Om vinteren kan han dog som her nøjes med at tage en tur rundt med hænderne i lommen – vel at mærke når der ikke som under stormen for nylig vælter træer over mod hans egen have.

Teglværksdirektørens bolig stod færdig i 1920. Med 220 kvadratmeter i grundareal og to etager må der have været god plads til teglværksdirektøren, hans familie og tjenestefolkene. 

Når udvekslingsstudenterne skal hjem, er der tradition for, at de mødes og sover den sidste nat i huset, men så må de også rykke sammen. Der er ikke et værelse til hver.

Teglværksdirektørens havehus er naturligvis også af teglsten. Det hænder at Leif Klausen bruger haven og det lille hus, når YFU-huset ikke er i brug. Havehuset er udstyret med pejs – den har vi brugt til sankthans engang, fortæller han.

Går man helt tæt på, kan man orientere sig om, hvad der foregår i det store hus, der gemmer sig bag hæk og hegn.

Fakta YFU

– YFU, Youth For Understanding, er en udvekslingsorganisation stiftet i 1951 i kølvandet på 2. Verdenskrig.

– Formålet er gennem udveksling at fremme forståelsen mellem forskellige kulturer.

– Som udvekslingsstudent bor man hos en værtsfamilie og går på highschool.

– Mange danskere vælger USA som udvekslingsland.

– Et udvekslingsophold koster mellem 58.000 kroner (f.eks. Ungarn eller Letland) og 118.900 – (Australien), dertil kommer eventuelle vaccinationer og lommepenge.

YFU flyttede i 1983 sit hovedkontor til Tommerup St. fra Padborg for at få en mere central placering i landet.

Del denne historie på: