Vej- og trafikchef: Formøder er et interessant forslag
Tommerup/Skalbjerg
19. marts 2025
Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net
Vej og Trafikchef Jane Willander, Assens Kommune kan godt se en ide i at lade borgere i et lokalområde komme på banen tidligere i processen i forbindelse med store projekter for eksempel cykelstien mellem Tommerup St. og Skalbjerg.
Folkebladet i forrige uge, mener Bent Rudbæk, Brian Jepsen og Magnus Rudbæk, som alle har givet udtryk for, at den kommende cykelsti mellem Tommerup St. og Skalbjerg burde ligge nord for Vissenbjergvej og ikke syd for, som det er besluttet, at borgerne i lokalområdet burde være inddraget tidligere i forløbet, så de havde en reel chance for at få indflydelse på projektet.
Og den fremgangsmåde er vej- og Trafikchef Jane Willander ikke afvisende overfor.
– Vi gør det normalt ikke på vejområdet, fordi vi har ekspropriationsmuligheden, men det er et interessant forslag, som jeg gerne vil tage med mig videre. Det synes jeg godt, man kunne prøve af. Vejdirektoratet gør det ved større projekter, siger hun.
Sydsiden valgt af flere grunde
Jane Willander fortæller, at man helt fra starten har haft en rådgiver med ude at kigge på området og overveje om den bedste placering var nord- eller syd for Vissenbjergvej, og der er som tidligere nævnt forskellige forhold, der gør, at man besluttede sig for sydsiden. Det er heller ikke sådan, at man ikke i overvejelserne har kigget videre til etape to gennem Skalbjerg, hvor cykelstien skal forløbe i begge sider af vejen.
De tre borgere ovenfor har oplevet, at man kun ville drøfte den aktuelle etape med dem.
– Vi har set det i sammenhæng, og ejerne af Overgade 9 (et hus, i Skalbjerg, der ligger helt ud til vejen red.) har tilbudt at totalekspropriere ejendommen, men da vi flytter vejen på det sted, bliver det ikke en del af åstedsforretningen, men vi er med på, at det er et uoverskueligt sving, og vi kunne overveje et køb, hvis det gjorde trafiksikkerheden bedre, men det kører sin egen sag og ligger lige nu hos juristerne, forklarer hun.
Hun nævner, at der er lige mange huse på begge sider af vejen, der ville skulle afstå et stykke forhave, at der som tidligere nævnt ville være flere jordarbejder og behov for en støttemur på grund af meget skrånende terræn på nordsiden. Dertil kommer to nævnte bygninger, herunder en carport, der ville skulle erstattes.
– Og så er der sideveje på den nordlige side, som er så tungtvejende i forhold til sikkerheden, når cyklister i to retninger skal passere, at vi fra starten besluttede, at vi kun kunne lægge den i sydsiden, siger hun.
Det er således ikke tilfældet, at begge muligheder ikke er undersøgt, men i forhold til det valgte projekt, ville det ved en flytning nu blive 3,5 mio. kroner dyrere, påpeger Jane Willander.
– Vi skal heller ikke glemme, at projektet har været under sparekniven. I den originale pris var udgifter på ni mio. kroner kun til jordarbejder, og det er nogle dumme penge at bruge at flytte jord og køre til og fra, bemærker hun.
Derfor blev det besluttet at lade cykelstien følge terrænet og ikke vejniveauet.
– Jeg kan sagtens forstå, at de synes, den ville ligge bedre i den anden side, men så er der altså trafiksikkerheden og andre borgere, der ville blive berørt, siger hun.