Tommerup Svømmeklub festede for både klub og trænere

Tommerup St.

Af Lise Wolf – lw@folkebladet.net

Selv om man fylder 50 år, får man ikke nødvendigvis alle ønsker opfyldt, Tommerup svømmeklub må nok belave sig på at vente nogle år endnu på at dens højeste ønske går i opfyldelse – om nogensinde.

Efter en vandpolokamp mod Slagelse lørdag formiddag, der endte 20-15 til Tommerup var der fest i Tommerup Svømmeklub. Ikke på grund af sejren – det var ikke nogen køn kamp, bemærker Karl-Emil Greve, der siden 2001 har stået i spidsen for Tommerup Vandpolo, men fordi Tommerup Svømmeklub havde inviteret til reception i anledning af sin 50 års fødselsdag og samtidig ville hylde tre trofaste trænere med hver 25 år i klubben bag sig.

Karl-Emil Greve er den ene af de tre, og hans historie er meget længere. Hans far, nu afdøde Aksel Madsen, der var en af initiativtagerne til svømmehallen i 1973, har tidligere fortalt, hvordan Karl-Emil var med i barnevognen, da han og andre gravede ud til hallen. De første svømmetag tog Karl-Emil Greve på familieholdet, og han mener, han har været en del af klubben i 42 af dens 50 år.

Fællesskab og klubånd er således noget, han har fået ind om ikke med modermælken så fra barnsben. At få og give igen.

Allerede tilbage sidst i 70’erne var der vandpolo på programmet i Tommerup, side om side med konkurrencesvømning, synkronsvømning og naturligvis almindelig svømmetræning.

Karl-Emil Greve var selv begyndt på vandpolo i 1986-87, før han som ung rejste til København, og da han efter nogle år i storbyen sammen med sin kone vendte tilbage til fødebyen, genoplivede han sporten i 2001. 10 år tidligere gik Tommerup Hallerne konkurs, og det betød, at såvel vandpolo-spillere som konkurrencesvømmere fandt andre klubber.

– Dem, der er seniorspillere i dag, har jeg haft, siden de var små, bemærker Karl-Emil Greve, hvis nu voksne børn Kathrine og Alexander Kejser Greve 

også begge er aktive vandpolospillere. Og deres mor, Britt Kejser Greve – ja hun er såmænd formand for Tommerup Svømmeklub.

Tre 25 års-jubilarer

Familien Kejser Greve er imidlertid ikke de eneste trofaste støtter i klubben. Ved 50 års jubilæet blev foruden Karl-Emil også Mie Borg og Ian Stampe hyldet for 25 års trænerarbejde i klubben.

Deres slags er nemlig ikke en selvfølge i dag.

– Det kan være en udfordring i dag, men vi holder på, at de spillere og svømmere vi fører op, skal give noget tilbage som trænere og hjælpetrænere. Vi har en mig-kultur, men vandpolo er en holdsport, det skal vi så fokusere på, siger Karl-Emil Greve.

Klubben oplever da også, at når man får aktiveret forældre i forbindelse med stævner, så oplever de også et positivt fællesskab som gør, at nogle bliver hængende.

Da klubben var på sit højeste i 1980’erne havde den 1100-1200 medlemmer. Tommerup Hallernes konkurs i 1991 betød, at aktiviteterne gik i stå, og at klubbens stærke konkurrencesvømmere rykkede til Nyborg Svømmeklub sammen med deres trænere.

I dag har klubben lige under 700 medlemmer og rummer både en stor børneafdeling, konkurrencesvømning og vandpolo. Vandpolospillerne blev Danmarksmestre i 2023, og en ny stærk ungdomsårgang er på vej, fornemmer Karl-Emil Greve.

Hal-drømme

– Ret mange flere end de 700 medlemmer er der ikke plads til, for vi kan ikke få flere haltimer, siger han,og det bringer ham videre til klubbens store ønske – en svømmehal mere med et bassin, der har de rigtige mål og dybde til vandpolo. Det vil sige 50×25 meter for at have en bane på 20×30 meter. I dag spilles der på dispensation i Tommerup, da vandpolo skal spilles på dybt vand, så spillerne må træde vande under hele kampen.

Borgmester Søren Steen Andersen hørte ønsket, som også Britt Kejser Greve nævnte i sin tale, men det var næppe et gavekort på en ny hal, der var med i gavekurven fra kommunen.

Del denne historie på: